Mykykeittoa, kosheria ja halalia


Heinäkuussa 1981 Kirjat Anavimin kibbutsissa odotettiin ortodoksijuutalaisia vieraita Etelä-Afrikasta. Vieraille tarjottiin kosher (juutalaisen puhtaan ruoan) sääntöjen mukaan tehtyä ruokaa. Liha- ja maitoruuat valmistetaan ja säilytetään eri keittiössä ja ne tarjotaan eri astioista. Olin kosherkeittiössä vain parin päivän ajan lähinnä lattian pesijänä, enkä saanut ilman lupaa koskea astioihin, puhumattakaan ruokiin. Kosherkeittiön vastaava, vanha nainen oli hyvin hermostunut ja tuntui, että hänen mielikseen ei kukaan pystynyt toimimaan. Syyksi hermoiluun sanottiin hänen rankat keskitysleirikokemuksensa. 

          Kerttu-mummoni mykykeitto noudatti ihan eri sääntöjä kuin kosher. Kaikki teurastetun eläimen              sisäelimet kelpasivat, mykyjä alettiin valmistaa jo edellisenä päivänä ja sisäelimiä keitettiin eri kattiloissa, kunnes kaikki ainekset yhdistettiin isoon kattilaan. Kylläpä keitto maistui, sitä tarjottiin kaikille esim. perunannostotalkoissa. Samoin ternimaidosta tehty uunijuusto ja piimävelli tekivät kauppansa. Hirvipeijaisia järjestetään vieläkin. 

Varsinaisesti olin Kirjat Anavimin ison ruokasalin siivooja, ruoan jakaja ja pöytien kattaja.  Ruokasalin vastaava, Venäjän juutalainen mies, ei tykännyt suomalaisista, silla hän oli menettänyt toisen silmänsä sodassa suomalaisten ampumasta luodista. Minä, jo vähän vanhempana, pääsin kuitenkin ruokasaliin erään amerikkalaisen naisen pariksi. Ruoka oli maukasta, kasvispainotteista, mm. papuja, maissia ja hedelmiä syötiin paljon. Monenlaisia keittoja ja lihaa kuten kanaa ja lammasta tarjottiin usein. Jo kesällä 1979 Yagurin kibbutsissa olin mieltynyt persikoihin, appelsiineihin, taateleihin, omenoihin, viikunoihin, avokadoihin ja erilaisiin juureksiin. 

Sapattiateria oli kaikkia kibbutsin asukkaita yhdistävä tapahtuma perjantai-iltaisin. Ruokala täyttyi perheistä ja vapaaehtoisista. Kibbutsin vanhin sytytti kynttilän, leikkasi siivun sapattileivästä ja nosti viinimaljan ja siunasi ne. Sen jälkeen alkoi ruokailu, puheen sorina täytti salin ja yhteistä iltaa jatkettiin myöhään. Viinin ohella nautittiin monenlaisia makeita leivoksia. 

Myös halal- ruoka muslimimaissa noudattaa osin samoja   sääntöjä kuin juutalaisilla. Sika on hyvin saastainen eläin, mutta lammasta syödään esim. meze-aterioiden yhteydessä. Lampaan teurastaminen on tehtävä tarkkojen sääntöjen mukaan, muuten se on kiellettyä, haram. Veren syöminen on erityisen kiellettyä. Tutustuin v.1988 Ammanissa, Jordaniassa, opiskellessani muutaman   ystäväperheen ruokatapoihin. Perheissä isä muslimina piti huolen, että ruoka noudatti tarkkoja sääntöjä. Esim. alkoholi aterioilla oli ehdottomasti kiellettyä. Mezeateria, kana, riisi, makeat baklavat olivat yleisiä. Perheen äiti ei valmistanut itse ruokaa tuntemissani perheissä vaan ulkomaalainen apulainen. Äiti saattoi toimia opettajana, järjestötehtävissä, insinöörinä tai keskittyi lapsiin. Pääruoka syötiin iltaisin. Vieraille riitti ruokaa yllin kyllin. 

 

Arja Tikkanen 7.10.2024


Takaisin tarinoihin