Satokausi ja kekri

 
Talonpojalle keväästä syksyyn oleva aika oli merkityksellinen kekriin saakka.
Tuvan penkillä, lähellä radiota kuuntelimme korvat höröllä maanantai-iltapäivän säätiedoituksia, millaista oli luvassa tulevalle viikolle. Isä päätti mielessä, missä järjestyksessä kevättyöt tehdään. Talven ja kevään taitekohdassa hän huolehti, että karjanlanta ajettaisiin tuleville viljelysmaille  kantavan kelin aikana. Me lapset kävimme koulua, joten tälläisiin hommiin ei meitä vielä vaadittu.

 Kevään edetessä, purot alkoivat virrata, kiurut palasivat ja käet kukkuivat.  Talot avasivat ovensa sepposen selälleen ja hengittivät kevättä sisäänsä. Elämä alkoi.

Vappuna nostimme maakellarista perunat itämään. Perunalaatikoita oli navetassa ja tallissa ja missä vain oli lämmintä tilaa. Kylän isännät puhelivat toistensa kanssa pellolle menosta, säistä ja mitä kylvetään. Pohjanmaalla helluntain seutu oli kiihkeää pellon muokkaus- ja kylvöaikaa. Joillekin herännäispitäjässä helluntaipyhä aiheutti ongelmia, sillä silloin ei saanut mennä peltotöihin. Kauhisteltiin erästä isäntää, joka karhitsi peltojaan  helluntaina.

Isä oli innoissaan. Kerran ilta myöhään hän tuli kylvöhommista, joi kahvia keittiön pöydän ääressä ja sanoi, että tästä kesästä näyttää tulevan hyvä. Linnut olivat laulaneet ja kuovit kuikuttaneet.
Perunat istutteen Kustaan päivään mennessä. Isä karhitsi meille kasvimaan, jota hoidimme syksyyn saakka. Ei mikään ollut niin tylsää, kuin kasvimaalla harventaminen ja rikkaruohojen kitkeminen.
Viljat kasvoivat. Sääennustuksia kuunneltiin, pelättiin rankkasateita ja hallaöitä. Heinätyöt olivat oikeastaan melko mukavia, vaikka ne  koettiinkin raskaiksi. 
 
Tuli elokuu ja viljankorjuu aika.  Isä ajoi niittokoneella ruista riviin kasoihin ja me teimme kilpaa lyhteitä.  Ruiskuhilaita ja ohraseipäitä oli pitkät rivit isoilla saroilla.

Puinti oli ihmeellistä. Naapuri kylältä tuotiin kolmen osakkaan puimakone, rysky, meille omalla  vuorollamme. Ryskyn osakkaana olivat isä, hänen veljensä ja eräs toinen sukulaismies. Ulkorakennuksen välikkö oli puimapaikka, jossa rysky loukutti ja ryskäsi. Se nieli ahneesti lyhteen kerrallaan ja isä kantoi säkkejä aitan yläkertaan laareihin. Sieltä sitten kuivaamoon puimahommien jälkeen
.
Kasvimaalta saatiin kuin saatiinkin porkkanoita ja punajuuria, lanttuja ja kaalia. Vihannekset kuivateltiin ja pantiin kellariin. Marjamehupullot täyttivät kylmän kellarin hyllyrivistöt, samoin monenlaiset hillopurkit.

Äiti teki syksyisin sallattia, mitä hän mielellään laittoi ruokapöytään. Meillä oli ruismarjapuuroa ja vatkattua marjapuuroa useina päivinä. Uutisrieskakin ohrasta oli herkkua voin kanssa.

Myöhemmin syksyllä teurastettiin kesällä hyvin syönyt lammas ja sika. Lihapalat säilöttiin puotiin saaveihin, valtavan suolamäärän kanssa.

Ilma alkoi käydä syksyiseksi. Vaatetta laitoimme lisää päällemme ja puita kannoimme keittiön puulaatikon täyteen huoneitten lämmittämistä varten.

Tuli kekrin aika. Siihen kuului ns. jakoaika, joka kesti kekristä Marttiin, myöhemmin joulusta  Nuuttiin. Tässä rajatilassa sopi pitää lomaa, juhlia, järjestää asioita ja tutkailla tulevia. Seuraavan kesän sääennustuksia tehtiin monella taholla. Esimerkiksi, jos mikkeliä vasten illalla aurinko laski pilvettömältä taivaalta, tuli seuraavana vuonna kaunis kesä.

Kekri on aina liittynyt maataloudellisen satovuoden taitekohtaan, jolloin on ollut syytä juhlimiseen. Kekri on sekä työnjuhla että sadonjuhla, olipa sitten kysymys karjan annista tai pellon viljasta Molemmat ovat kekrinä tallelle pantuja. Kylän aitat, puodit ja kellarit olivat täynnä. Oli syytä levätä ja vierailla sukulaisissa. 

Meillä syötiin sisälmyskeittoa teurastuspäivänä, aivan kekrin tuntumassa.
- Nämä munuaiset ovat hyviä isä sanoi hyväntuulisena ruokapöydässä ja kulki sisällä villasukat jalassa.

Liisa Voutilainen
6.10.2018

Takaisin