Lotta Svärd -toiminta Nivalassa

       
Suomessa ei ole ollut naisten asevelvollisuutta, mutta naiset eivät jääneet toimettomina seuraamaan vierestä, kun sota alkoi ja isänmaa oli suuressa vaarassa. Jokainen auttoi omalta paikaltaan maan menestyksellisiä taisteluja, esimerkiksi leipää leipoen tai sukkaa kutoen.

Äitini, Taimi Harju, on kirjoittanut kirjaan: ”Sotien veteraanit Nivala 1918, 1939 -  40, 1941 - 45” kirjoituksen otsikolla ”Katsaus Nivalan Lotta Svärd - yhdistyksen paikallisosaston toimintaan vv. 1921 - 44”.

Lotta Svärdin Kultaiset sanat sisältää kaksitoista ohjetta. Ensimmäinen on: ”Jumalan pelko olkoon elämäsi suurin voima”. Sääntöjä luettiin paljon ja ohjeiden mukaan oli hyvä lähteä suorittamaan moninaisia tehtäviä.
Nivalassa ensimmäinen Lotta Svärd -yhdistyksen paikallisosaston pöytäkirja on kirjoitettu yhdeksäs päivä maaliskuuta 1921. Varoja kerättiin ompeluseuroilla, myyjäisillä, juhlilla ja monilla muilla tavoilla. Lottien päätehtäväksi muodostui suojeluskunnan harjoitusten muonitus sekä  juhlien järjestäminen ja huoltaminen. Toiminta jaettiin eri jaostoihin, joita Nivalassa oli muun muassa lääkintä- ja muonitus-jaosto. Kullakin jaostolla oli oma päällikkönsä. Lotat lukivat sääntöjä, osallistuivat kursseille ja suorittivat tenttejä.
Yhdessä suojeluskunnan kanssa he ahersivat oman talohankkeen puolesta. Lotat kutoivat kangaspuilla täkänöitä arpajaisvoitoiksi ja monet antoivat tuntuvia lahjoituksia. 

Ensimmäinen päivä marraskuuta 1936 he pitivät oman talon, Suojatuvan vihkijäiset. Juhlapuhujana oli pääministeri Kyösti Kallio. Suojatuvan sisustaminen ja keittiökalusteiden hankinta kuuluivat lotille.
Kultaisten sanojen neljäs kohta kuuluu:” Vaadi aina eniten itseltäsi”. Tätä kehoitusta ovat Nivalan lotat noudattaneet tehtävissään. He julkaisivat ”Lottaviesti”-nimistä lehteä, jonka toimittajana oli Kerttu Saalasti. Lotiksi aina valmiina olevaan tehtävään hyväksyttiin naisia, jotka olivat reippaita ja lähtivät pelottomasti vaikeisiin tilanteisiin. Reppu tuli olla pakattuna ja tarpeelliset varusteet saatavilla.

Vuoden 1939 loppua lähestyttäessä kaikkialla alkoi kuumeinen varustautuminen. Nivalasta oli lähetetty kymmenen lottaa Karjalan kannakselle linnoitustöihin. Lääkintälotat  keräsivät sotasairaalaa varten tarvikkeita. Siirtoväelle järjestettiin sairaala Siltalaan. Ompelutaitoiset ompelivat lumipukuja sodassa oleville miehille ja lasten vaatteita.

Puhkesi talvisota. Iv (ilmavalvonta) - lotat valvoivat Tuiskulan katolla yötä päivää sodan loppuun saakka. Erikoisesti kolme mieliin jäänyttä tapahtumaa he näkivät tornistaan. Nivalan miesten sotaan lähdön,  ensimmäisen sankarivainajan, erään perheen isän, saapuminen kotipitäjään kuusen havut reenkulmissa, sekä evakkojen tulo Nivalaan adventtisunnuntaina. Tätä kaikkea he katselivat silmät kyynelissä, järkyttyneinä. Pimennettyjen verhojen takana Nivalan kodeissa tunnettiin samaa tuskaa ja ahdistusta: ”Ellet Sinä Herra huonetta rakenna, niin turhaan sen vartijat valvovat. Tule ja auta meitä!” Ihmeellinen oli se voima, joka siivitti kaikkien askeleita.

Kaatuneitten sotilaiden siunaustilaisuuksiin lotat osallistuivat tekemällä kunniakujan kirkkoon. Eräässä seppelenauhassa oli teksti: ” Velvollisuutta en väistyä saata, varjele kotia, kansaa ja maata”.
Välirauha tuli kolmastoista päivä maaliskuuta 1940. Yli puoli vuotta myöhemmin Nivalan oma presidentti Kyösti Kallio kuoli. Lotat muodostivat rakastetun presidentin siunaustilaisuudessa kunniakujan Nivalan kirkon käytävälle.

Yhdeksästoista päivä kesäkuuta 1941 miehet kutsuttiin jälleen aseisiin. He marssivat tykkeineen ja kuormastoineen halki kylän asemalle kohti vaaroja kohti sotaa. Jonkin ajan kuluttua alkoi saapua valkoisia arkkuja hiljaisina lakeuden multiin siunattaviksi.

Kultaisten sanojen viides kohta  kuuluu: ”Ole hyvä”.
Muonitusjaoston päällikkö oli saanut tehtäväksi järjestää valtavan leipäoperaation. Tuhannen leipää tuli leipoa joka päivä. Leipomishommiin joutuivat lottien lisäksi talojen emännät ja tyttäret Ylivieskan asemalla leipäpakkaukset siirrettiin junaan ja sitten  rintamille.

Nivalassa oli vuonna 1942 lupauksen antaneita lottia  138. Toimivia jäseniä oli 284.

Kultainen sanojen kahdestoista kohta kuuluu: ” Lotta, muista edustavasi suurta, isänmaallista järjestöä. Varo tekemästä mitään, mikä sitä vahingoittaa tahi sen mainetta loukkaa”.



Liisa Voutilainen         
27.4.19

Takaisin