Tätä mietiskelin viime perjantaina Kuvakukossa Minna
Canth-juhlavuoden symposiumissa kuunnellessani luentoa Yhteiskuntaluokka
työläistaustaisten tyttöjen kouluttautumisesta. Puhujana yliopistolehtori, itsekin
työläiskodista lähtöisin, vanhempien ohjailusta ja esimerkistä, lukemiseen
kannustuksesta ja yleensä lukemisen tärkeydestä.
Sunnuntaina olin kahvilla Valkeisenkadulla. Vävyni oli
lukenut näistä Kuvakukossa olleista luennoista ja millainen oli Mari Käyhkön
jutun sisältö.
Jari vävyni siitä alkoi kysellä, miten minä tulin
lähteneeksi meijerialalle.
Kerroin hänelle, että eräänä aamuna tullessani paikalleni
aamiaispöytään oli ammattilehden aukeama esillä. Siinä kerrottiin meijerialan
koulutuksesta.
Mietin saavani siihen isältä rahoituksen. En olisi muuten
lähtenyt alalle, ihan muuta suunnittelin. Tuumasin valmistuttuani saadessani
palkkaa , menen toiselle alalle.
Eräs vanhempi ihminen tuttavien joukosta sanoi: –Ihmisten
kanssa sinun pitäisi olla , eikä maitopystöjen.
Aloin harjoittelun. Löysin paljon uutta ja ihmeellistä.
Sentrifugit, pipetit, petrimaljat, dekantterilasit Rasvanmääritykset maidosta
ja voista, happamuusmääritykset ja paljon muuta.
Vuosi vuodelta tuli aina uutta.
Valmistuttuani olin eri tehtävissä. Valmistin kermaa,
piimää, kefiiriä, hapatteita. Olin tuotantolaboratoriossa ja raaka-aine
laboratoriossa.
Jokaisessa työssä oli omat viehätyksensä. Rasvapitoisuudet
lakisääteiset, ei saanut olla kolibakteereita ja kokonaisbakteerit normien
rajoissa. Piimätuotteissa oikea bakteerikoostumus. Hapatteet olivat erittäin
tärkeitä. Niitä tutkittiin monella tavalla , ketjuja mikroskooppisesti.
Petrimaljoilta luettiin bakteerien määrät ja kirjattiin.
Epäkohdista ilmoitettiin osastoille. Kerran viikossa ryhmässä arvosteltiin
tuotteita siis maisteltiin ja tarkastettiin ulkonäkö. Laboratoriossa
rasvamäärityksen yhteydessä maisteltiin joka valmistuserä. Tehtiin myös
kestävyysarvostelu, vuorokausi huoneenlämmössä.
Olin labrassa ollessani salapoliisi. Kävin etsimässä
osastoilta mahdollisesta vikapaikasta ja otin näytteitä pitkin linjan putkiston
eri osista.
Työ oli mielenkiintoisaa ja myös paljon ihmisiä.
Tietokoneohjaus tuli jo yhdeksänkymmentä luvun alusta meijerin osastoille.
Paljon hienoja koneita. Maitotuotteet ovat elintarviketuotteista eniten
tukittuja.
Hieno ala ja olin työalaani tyytyväinen. Lopuksi kaipasin
eniten työkavereitani ja mukavia juttu- ja kiistelytuokioita, kun työ loppui.
Olen muutamien entisten työkavereitten kanssa tekemisissä ja
Ystävänpäivän lähettyvillä kokoonnumme yhteisille kahveille. Soittelen ja
laitan Savon Sanomiin pienen ilmoituksen.
Ei ole lupa lopettaa tapaamisia.
Tuo luento ja kysymykset sai minut kertomaan. Mitä nyt
ajattelen yleensä maidosta vegaaniseen suuntaan suuntaintuneena, mutta kefiiriä
juon lähes joka päivä, mutta en juuri muita maitotuotteita.
Kefiirin valmistus on hyvin tarkkaa. Se on erittäin hyvä
vatsantoiminnalle.
19.11.2019 Maija Silmärinen