Kodin vaikutus



Tätä mietiskelin viime perjantaina Kuvakukossa Minna Canth-juhlavuoden symposiumissa kuunnellessani luentoa Yhteiskuntaluokka työläistaustaisten tyttöjen kouluttautumisesta. Puhujana yliopistolehtori, itsekin työläiskodista lähtöisin, vanhempien ohjailusta ja esimerkistä, lukemiseen kannustuksesta ja yleensä lukemisen tärkeydestä.

Sunnuntaina olin kahvilla Valkeisenkadulla. Vävyni oli lukenut näistä Kuvakukossa olleista luennoista ja millainen oli Mari Käyhkön jutun sisältö.

Jari vävyni siitä alkoi kysellä, miten minä tulin lähteneeksi meijerialalle.
Kerroin hänelle, että eräänä aamuna tullessani paikalleni aamiaispöytään oli ammattilehden aukeama esillä. Siinä kerrottiin meijerialan koulutuksesta.
Mietin saavani siihen isältä rahoituksen. En olisi muuten lähtenyt alalle, ihan muuta suunnittelin. Tuumasin valmistuttuani saadessani palkkaa , menen toiselle alalle.
Eräs vanhempi ihminen tuttavien joukosta sanoi: –Ihmisten kanssa sinun pitäisi olla , eikä maitopystöjen.

Aloin harjoittelun. Löysin paljon uutta ja ihmeellistä. Sentrifugit, pipetit, petrimaljat, dekantterilasit Rasvanmääritykset maidosta ja voista, happamuusmääritykset ja paljon muuta. 
Vuosi vuodelta tuli aina uutta.
Valmistuttuani olin eri tehtävissä. Valmistin kermaa, piimää, kefiiriä, hapatteita. Olin tuotantolaboratoriossa ja raaka-aine laboratoriossa. 
 
Jokaisessa työssä oli omat viehätyksensä. Rasvapitoisuudet lakisääteiset, ei saanut olla kolibakteereita ja kokonaisbakteerit normien rajoissa. Piimätuotteissa oikea bakteerikoostumus. Hapatteet olivat erittäin tärkeitä. Niitä tutkittiin monella tavalla , ketjuja mikroskooppisesti.

Petrimaljoilta luettiin bakteerien määrät ja kirjattiin. Epäkohdista ilmoitettiin osastoille. Kerran viikossa ryhmässä arvosteltiin tuotteita siis maisteltiin ja tarkastettiin ulkonäkö. Laboratoriossa rasvamäärityksen yhteydessä maisteltiin joka valmistuserä. Tehtiin myös kestävyysarvostelu, vuorokausi huoneenlämmössä.

Olin labrassa ollessani salapoliisi. Kävin etsimässä osastoilta mahdollisesta vikapaikasta ja otin näytteitä pitkin linjan putkiston eri osista.

Työ oli mielenkiintoisaa ja myös paljon ihmisiä. Tietokoneohjaus tuli jo yhdeksänkymmentä luvun alusta meijerin osastoille. Paljon hienoja koneita. Maitotuotteet ovat elintarviketuotteista eniten tukittuja.

Hieno ala ja olin työalaani tyytyväinen. Lopuksi kaipasin eniten työkavereitani ja mukavia juttu- ja kiistelytuokioita, kun työ loppui.

Olen muutamien entisten työkavereitten kanssa tekemisissä ja Ystävänpäivän lähettyvillä kokoonnumme yhteisille kahveille. Soittelen ja laitan Savon Sanomiin pienen ilmoituksen.
Ei ole lupa lopettaa tapaamisia.

Tuo luento ja kysymykset sai minut kertomaan. Mitä nyt ajattelen yleensä maidosta vegaaniseen suuntaan suuntaintuneena, mutta kefiiriä juon lähes joka päivä, mutta en juuri muita maitotuotteita.
Kefiirin valmistus on hyvin tarkkaa. Se on erittäin hyvä vatsantoiminnalle.


19.11.2019 Maija Silmärinen

Takaisin