Mateenpyyntiä tammikuun pakkasilla



Tammikuu. Tuuli ujeltaa ja pakkanen paukkaa nurkissa. Lumi lentää vaakasuoraan. Alkukantaiset vaistot heräävät ja saalistusvietti iskee mökkiläiseen. Vaikka pakasteessa on syötävää talven tarpeeksi syksyn verkkokalastuksen jäljiltä, pitää tammikuun pakkasilla päästä taas kalaan. Opin isältäni matikoiden pyynnin koukulla jään alta. Se on minulle sopivaa talvikalastusta, helppoa ja nopeatempoista eikä vaadi mitään monimutkaisia välineitä.

Syöteiksi käyvät mitkä tahansa pikkukalat, eikä niiden tarvitse olla eläviä tai välttämättä edes kokonaisia. Tavallisesti ostan syöttikalat kaupasta. Toinen vaihtoehto olisi pyytää ne kesällä katiskalla ja pakastaa kokonaisina, kunhan asia vain pälkähtäisi päähän sulan kelin aikaan.

Pilkkikaira, parin sentin paksuisia puukeppejä, punottua siimaa, isoja ongenkoukkuja ja sopivia painoja, vaikkapa muttereita tai isoja rautanauloja. Ja vielä pulkka kaiken tämän kuljettamiseen. Vedän tarvikkeet salmen syvänteen kohdalle ja kairaan ensimmäisen reiän. Sidon siiman päähän koukun ja pujotan sen siimoineen syöttikalan selkäevän alta ja kiduksesta suuhun. Asettelen koukun kärjen syötin suupieleen ja kiristän siiman. Parinkymmenen sentin päähän syötistä kiinnitän painon ja pudotan vieheen veteen. Luotailen siiman sen pituiseksi, että paino on pohjassa.

Siiman vapaan pään kiinnitän Y:n muotoisen kepin toiseen ylähaaraan ja lasken kepin kairanreikään, niin että Y on ylösalaisin ja tukeutuu hankasestaan avannon päälle laitettuun, lyhyeen poikkipuuhun. Siitä jää puukepukka törröttämään pystyssä ja pyynnit löytyvät, vaikka sataisi lunta.

Kairaan puolenkymmentä reikää syvännettä pitkin, noin 10 metrin välein ja teen kaikkiin saman viritelmän. Siinä kaikki. Puolen tunnin touhuilu ja pyydykset pyytävät kalaa. Minä pääsen lämpimään tupaan harrastamaan muita mukavia asioita. Ei tarvitse istua tuntikausia avannolla pilkkimässä selkä tuuleen päin eikä palelluttaa sormiaan jäisiä talviverkkoja selatessa ja uittaessa.

Seuraavana päivänä suunnistan pyydyksiä kokemaan. Nyt tarvitaan kaira, parimetrinen, tukeva rautalankakieppi, puukko, saalisastia ja uusia syöttikaloja. Kairanreiät ovat saaneet rauhassa jäätyä umpeen. Koen koukut uudesta avannosta, jonka kairaan edellispäiväisen viereen. Rautalankakiepin toiseen päähän väännän U-kirjaimen muotoisen lenkin. Työnnän haran uudesta avannosta jään alle ja koukkaan siiman lenkkiin. Sitten vain vedän siiman ja kiukkuisesti sätkivän matikan jäälle.

Ensimmäisenä päivänä saalista tulee yleensä joka koukusta. Muutamassa päivässä saalis vähenee ja viikon sisään kalantulo loppuu kokonaan. Kestää aikansa ennen kuin reviirille muodostuu uusi madekanta.

Mateen perkaaminen on oma juttunsa. Helpointa on nylkeä limainen nahka pois. Leikkaan matalan, ihon syvyisen viillon kalan kaulan ympäri ja vedän nahan pois pihdeillä. Jos kalan haluaa jättää nylkemättä, se pitää kaltata eli saada limainen pinta jollakin pois. Kun mateen kastelee kiehuvassa vedessä, lima lähtee pyyhkäisemällä. Seuraavaksi poistan sisälmykset. Evät irtoavat sormilla tai pihdeillä vetämällä.

Parasta mitä mateesta voi tehdä, ja oikeastaan parasta mitä kalasta yleensäkään saa, on perinteinen kermainen keitto perunoiden ja sipuleiden kera. Jos haluaa vaihtelua, mateesta voi tehdä muhennosta ja tarjota peruna- tai juuresmuusin kanssa. Jotkut savustavatkin sitä ja kokeilemisen arvoinen voisi olla esimerkiksi mademureke.

Mökkielämä ilman itsepyydettyä kalaa on kuin uunissa haudutettu herkku ilman suolaa, kuin mökki ilman saunaa tai juhannussauna ilman vastaa - ja aitan polulla astelevaa emäntää, tietysti.

Antero Heikkinen
26.2.2019

Takaisin