Rikostarina 2020-luvun Suomesta



Martin laittomat puuhat paljastuvat vuonna 2031. Paljastumisen syynä on tietenkin rakkaus: nainen, mies ja toinen mies. Martti passitetaan oikeuteen ja tuomitaan vankilaan.

Jo koulussa opettaja oli kiinnittänyt huomiota Martin heiveröiseen ruumiinrakenteeseen ja huonoon ryhtiin. Poika toimitettiin ensin lääkäriin ja sieltä ravitsemusterapeutin vastaanotolle äitinsä kanssa. Terapeutti piti äidille ankaran puhuttelun. Lapselle pitäisi tehdä monipuolista ruokaa. Varsinkin proteiinin saannista pitäisi huolehtia. Liharuuasta proteiinia saisi. Saarnasta ei ollut toivottua apua, perheen dieetti jatkui ennallaan: makaronia, ketsuppia, ruskeaa kastiketta ja perunaa.

Martti suoritti pakollisen oppivelvollisuuden ja ryhtyi etsiskelemään työtä. Se oli vaikeaa ilman ammattikoulutusta ja hintelän ruumiinrakenteen takia usein epäiltiin, jaksaako hän tehdä ruumiillisia töitä. Silloin Martti muisti lapsuudesta kehotuksen proteiinipitoisen ruuan syömisestä ja lähti niiltä sijoiltaan lähikauppaan. Hän piti jatkossa huolta siitä, että hänellä oli joka päivä jotakin liharuokaa tarjolla perunan ja makaronin lisäksi. Vähitellen hän oppi valmistamaan halvat, sitkeät lihapalat syöntikelpoisiksi pitkällä haudutuksella ja kun hän alkoi kokeilla erilaisia mausteita, ruoka alkoi myös maistua. Valitettavasti mies ei siitä yhtään rotevoitunut eikä töitä löytynyt sen helpommin.

Sitten alkoi uutisissa olla huolestuttavia tietoja maapallon lämpenemisestä. Suomessa vaadittiin kansalaisia vähentämään lihan syöntiä tai mieluummin lopettamaan sen kokonaan. Lihan hintaa korotettiin ensin ilmastoveroilla ja kun maapallo vain jatkoi lämpenemistään, säädettiin laki, joka kielsi lihantuotannon kotimaassa ja lihan tuonnin ulkomailta. Samalla myös lihan myynnistä tehtiin rangaistavaa. Lain voimaantulon jälkeen työttömiksi työnhakijoiksi ilmaantui sadoin tuhansin entisiä lihantuottajia ja ruokateollisuuden työntekijöitä. Martti ei saanut enää tilapäistäkään työtä.

Liha siirtyi mustaan pörssiin. Jobbarit salakuljettivat sitä ulkomailta rekkalasteittain. Lihanhimon riivaamia oli suomalaisissa vielä paljon. Martille lihansyönnistä oli tullut pakkomielle. Hän löysi itselleen luotettavan pimeän lihan toimittajan ja kun tämä pyysi häntä apurikseen, kunnollista korvausta vastaan tietysti, Martilla ei ollut kanttia kieltäytyä. Lopultakin hän sai työtä.

Martin naapurina asui suloinen, Marttia vähän nuorempi Hilda-neiti. He olivat ystäviä, vain ystäviä,  ja vierailivat joskus toistensa luona. Enempää Martti ei olisi uskaltanut edes kuvitella, niin suloinen Hilda-neiti oli. Sitten Hilda löysi itselleen sulhasen. Tämä katseli epäillen Martin ja Hildan suhdetta eikä oikein uskonut, että kyseessä olisi pelkkä ystävyys. Mustasukkainen sulhasmies alkoi vakoilla Marttia ja pääsi pian selville tämän touhuista. Hän paljasti Martin laittomat puuhat poliisille.

Martti toimitettiin vankilaan. Elämä ei muuten muuttunut paljon entistä kurjemmaksi, mutta vankilassa Martti joutui valtionhallinnon ohjeiden mukaiselle kasvisruokadieetille: vihanneksia, juureksia, ties mistä tehtyjä lihankorvikkeita ja usein jälkiruuaksi kukkakaalipirtelöä.

Ilmasto ei osoittanut viilenemisen merkkejä, huipputyöttömyys maassa jatkui ja vankilat pullistelivat liharuokakriminaaleja. Sitten hallitus vaihtui ja uusi pääministeri puhalsi pelin poikki. Järjestettiin kansanäänestys, jonka perusteella eduskunta sääti lihalakipaketin. Se lievensi liharuokakieltoja, salli valtion monopoliyhtiön tuoda maahan lihaa ja perustaa valvottuja lihantuotantolaitoksia. Halukkaat kansalaiset saattoivat lunastaa itselleen lihakortin, jolla voivat ostaa määräannoksen lihatuotteita viikottain ja jonka avulla valtio samalla pystyi valvomaan heidän lihankulutustaan.

Valtion omistama Oy Liharuokaliike Ab perusti eri paikkakunnille tyhjiin liiketiloihin myymälöitä, jotka eduskunnan päätöksellä avattiin 5.4. vuonna 2032, klo 10. Seuraavana päivänä Martti pääsi vankilasta ja kotimatkalla hän ensi töikseen pistäytyi – valtion lihakaupassa.

Antero Heikkinen 
2.4.2019

Takaisin