Vapaa kuin taivaan lintu



Katselen karanteenikodin ikkunasta lintulaudalla käyvää kuhinaa. Tänä talvena on ollut pitkiä lumettomia jaksoja, jolloin linnut ilmeisesti ovat löytäneet syötävänsä itse. Lintulauta on ollut välillä melkein tyhjä. Satunnaisen lumisateen jälkeen voi taas yrittää tunnistaa vikkelästi edestakaisin pyrähteleviä pikkuvieraita. Tiaisia on tietysti enemmistö, mutta seassa on myös punatulkkuja, närhiä, mustarastaita, urpiaisia ja yksi peippokin.

Ikkunaan on helppo kuvitella kalterit. Linnut ovat vapaita, minä omiin pieniin ympyröihini sidottu koronapakolainen. Mutta kuinka vapaita linnut todellisuudessa ovat? Talvella ne joutuvat etsimään ruokaa koko lyhyen valoisan ajan ja värjöttelemään kylmän ja tuulen suojassa pitkän, pohjoisen yön yli. Kesällä rakennetaan pesää, pariudutaan ja ruokitaan poikasia. Silloin ei kovin paljon muuta ehdi tekemään. Vaisto ohjaa linnut toimimaan tietyllä tavalla, joka turvaa elämän ja lajin jatkumisen.

Miten vapaa itse olen, sitten kun tämä pandemia on ohi ja voin taas elää vailla poikkeusolojen rajoituksia? Suomalaisilla on joukko lakisääteisiä velvollisuuksia, jotka on hyvä täyttää, ellei halua joutua hankaluuksiin tai jopa oikeasti kaltereiden taakse. On oppivelvollisuus, miehillä asevelvollisuus, lapsistaan on pidettävä huolta, on noudatettava lakeja ja maksettava veroa tuloistaan ja tekemistään ostoksista.

Ihminen ei voi vihellellä miten tahansa vapaana kuin taivaan lintu. Jos haluaa syödä ja asua jossakin, on tehtävä työtä ja saatava palkkaa. Onneksi meillä on Suomessa kattava sosiaaliturvajärjestelmä, jotta nekin, jotka eivät kykene työtä tekemään tai saamaan, voivat elää jonkin tasoista ihmisarvoista elämää. Yhteiskunnan turvaverkoista löytyy kuitenkin myös aukkoja, joihin joku aina putoaa.

”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki”, runoili Aaro Hellaakoski. Rakennamme itsellemme tapojen ja tottumusten vankilan, josta on vaikea päästä ulos. Asiat tapahtuvat samalla tavalla päivästä toiseen, vaikka monesti kaipaisimme elämäämme vaihtelua. Muutoksen tekeminen vaatisi voimaa ja rohkeutta, jota ei sitten lopulta löydykään. Toisaalta umpihangessa on raskasta tarpoa...

Ehkä linnut eivät osaa kaivata lisää vapaa-aikaa ja mahdollisuutta uppoutua kehittäviin harrastuksiin, niin kuin me ihmiset. Ehkä ne todella ovat meitä vapaampia, koska sopeutuvat elämänsä välttämättömyyksiin turhia murehtimatta ja vastaan sanomatta. Ainakin ne silloin ovat vapaita huolista, joita me ihmiset tunnumme joskus kehittelevän melkein tyhjästäkin.

Onnettomista onnellisin on se, joka ei tiedä olevansa onneton.
 

                                              
Antero Heikkinen
Mietteitä koronavankilassa 2.4.2020

Takaisin