Oma tupa, oma lupa


On talvipakkanen ja me lapset olemme matkalla Amerikkaan­­­-kotimme Vanhanpihan tuvassa. Lentokoneen korvaa vanha kultakirjaimin koristeltu ruskea ompelukone, Teutonia. Kun äiti polkee, lentokone on jo ilmassa ja meidän on pidettävä tiukasti kiinni koneen pöydästä, ettemme putoa kyydistä. Pikkuveli innostuu kokeilemaan, kuinka lähelle neulaa sormen voi laittaa. Kuului kova poksahdus. Sormi säilyi, mutta neula katkesi. Amerikan valloitus jäi siltä päivältä, mutta kyllä Teutonialla, äidin häälahjalla Hämeestä, matkustettiin uudenkin neulan avulla koneen kovan äänen täyttäessä tuvan.

”Tupa oli iso, vanhoista hirsistä tehty, laipiossa risteilivät vanhat orret, joissa oli usein reen jalaksia kuivumassa. Talvella kengitettiin hevosia tuvassa, lattiapalkit olivat suuria. Tuvassa oli iso, kivistä tehty leivinuuni, mikä vaati suuren määrän polttopuuta, mutta lämpö säilyi pitkään. Uuniin mahtui mies lämmittelemään.”

Tuosta isäni lapsuuden kuvauksesta tupa on pienentynyt, uuniinkaan ei enää mahdu lämmittelijöitä, mutta työtä ja toimintaa tuvassa on aina riittänyt jo ennen Teutonian tarjoamia ”matkoja”.

Mummoni oli räätälin tytär Maaningalta, käsityöt olivat hänelle intohimo. Kesällä kasvatettiin pellavaa, niitä lihdattiin, loukutettiin ja kehrättiin langoiksi. Hän oli kova kutomaan kangaspuilla. Paitsi mattoja syntyi joka lähtöön, hän kutoi puilla myös pyyhkeitä ja liinoja. Yksi tärkeä työ hänelle oli kutoa kaikille lapsille juhlaliinat, joihin laitettiin myös itsekehrättyä, oman pellon pellavaa.

Tupaa hallitsee jo isän lapsuudesta peräisin oleva iso, noin neljä metriä pitkä ja noin metrin levyinen pöytä. Se on tehty paksuista, vahvoista lankuista, jalat ovat taidokkaasti höylätyt ja niitä yhdistää yksi iso lankku. Kun oli leipomispäivä, pöytälevy käännettiin ja pian oli ruisleivät odottamassa leipomispuolella uunin valmistumista. Siina sivussa saattoi pullataikinakin kohota. Mummoni oli lihava, noin 153 cm pitkä, mutta hänellä oli voimaa kääntää tuo nelimetrinen pöytälevy itsekin. Äitini jatkoi leivän leipomista vielä kauan mummon jälkeen, mutta hänen jälkeensä ei uunissa kovinkaan monesti ole leipiä paistettu.  

Koska vanhempani olivat ahkeria järjestöihmisiä, tuvassa kokoontui kylän ihmisiä. Oli tupailtoja, joissa laulettiin ja pidettiin puheita, joskus järjestettiin seuroja merkkipäivien yhteydessä. Hääjuhlia, hautajaisia, juhannusta ja joulua oli hyvä juhlia ison pöydän ääressä. Viime kesänä jälleen laitoimme hienon, mummon kutoman pellavaliinan pöydälle, juhlimme erään nuoren parin avioitumista ja ehkä ensi kesänä onkin vuorossa jo ristiäiset!

 Teutonia on löytänyt arvokkaan oman paikkansa talossa. Vanha seinäkellokin on pysähtynyt kuin merkiksi hiljentyneestä tuvasta. Mutta elämää vielä on, kun kesä tulee. Juhannusruusut tuoksuvat pitkällä pöydällä ja muistelemme lapsuuden” Amerikan matkoja” ja muita tapahtumia.

Arja Tikkanen
7.4.2024


Takaisin tarinoihin