Onnen pipanoita

                                                           

Aloin miettiä onnellisia muistoja vuosi vuodelta, elämäni alusta alkaen. Pieniä onnen pipanoita löytyi paljon. Täytyy tunnustaa, että kovin materialistisia ne olivat. Jostain syystä seitsenvuotispäivän synttärilahjat ovat jääneet erityisesti mieleen. Sain Purolan Katri-mummolta ja Iivari-ukilta lahjaksi kansakoulun aloitusta varten olkalaukun. Se oli kerman värinen ja tuoksui ihanasti nahkalta. Äidiltä ja isältä sain turkoosin värisen, ryppykankaisen uimapuvun, jonka mukana oli turkoosi pesurätti ja pikkiriikkinen turkoosi saippua. Saippuaa en raaskinut käyttää, koska se oli niin tosi pieni.  Eeva-tädiltä sain siniset neulepuikot, joissa oli toisessa päässä Aku Ankan pää. Eeva-täti sitten pian opettikin minut luomaan silmukoita ja neulomaan. Kummitätini Annikki oli jälleen ommella surruuttanut lahjaksi uuden mekon. Kankaassa oli valkoisella pohjalla vihreitä pompuloita ja mekon hihat olivat kuin perhosen siivet. Annikki-tädillä ei silloin vielä ollut omia lapsia. Tunsin olevani hänelle tärkeä ja rakas, kun hän ompeli ja neuloi minulle.

Synttärilahjat ovat aina myöhemminkin olleet tärkeitä ja tuottaneet sydämen täydeltä iloa. Kun täytin yhdeksän vuotta kesällä ja olin syksyllä aloittamassa kansakoulun kolmatta luokkaa, sain ensimmäisen ikioman polkupyörän. Se oli punainen ja sen nimi oli Camping. Siihen asti olin hurruutellut äidin isolla Husqvarnalla. Kun äidin pyörästä meni kumi puhki, ryhdyin ajelemaan isän Jaguaarilla, tangon välistä tietenkin. Olin huikaisevan onnellinen ja ajelin sinä kesänä upouudella pyörälläni varmasti satoja kilometrejä. Syksyllä koulumatkat sujuivatkin sitten helposti ja joutuisasti.

Kymmenvuotislahjaksi sain hopeisen sormuksen, jossa oli violetti, pyöreä kivi. Se oli ensimmäinen koruni. Se sormus hävisi jo samana kesänä uimareissulla Kajaanin kaupunginlammelle. Ehkä se tippui hiekkalinnoja rakennellessa ja vallihautoja kaivaessa. Tai hurjissa sukelluksissa ja kuperkeikoissa vedessä.

Kansakouluaikana pääsin ensimmäistä kertaa teatteriin. Kajaanin Työväen Teatterissa esitettiin Prinsessa Ruususta. Silloin teatterikärpänen pisti ja elimistö vaatii uusintarokotuksia alinomaa. Liityin koulun näytelmäkerhoon. Teatteriurani debyytti oli esiintyminen Saapasjalkakissana saman nimisessä näytelmässä. Kissan isäntää esitti luokkakaverini Markku, johon olin pikkuisen pihkassa. Minua ujostutti ja ihastutti hänen vuorosanansa ” Kissakulta ” ja punastuin aina hiusjuuria myöten sen kuullessani. Lukioaikana pääsimme koulun teatterimatkalle Helsinkiin, silloin uuteen Helsingin Kaupunginteatteriin. Ohjelmassa oli Richard II, pääosassa Vesa-Matti Loiri. Sekä näytelmä, että nuori Richard tekivät vaikutuksen. Teatteri on tuottanut minulle paljon onnellisia hetkiä sekä katsomossa että näyttämöllä. 

Pienet arkielämän onnen pipanat ovat kaikki tärkeitä. Osa niistä jää tarkemmin mieleen, osa haihtuu kuin unet uuden päivän koittaessa.

Onhan minulla toki isompiakin onnellisia muistoja. Avioliiton solmiminen mieheni kanssa, tyttäreni syntymä ja lapsenlasten syntymät. Niistä minun täytyy kirjoittaa ihan uudet kertomukset. Se vaatii uuden sivun jos toisenkin.

Riitta Kärkkäinen
13.9.22


Takaisin tarinoihin