Päivä, joka muutti kaiken

Perjantaina 13- päivä maaliskuuta 2020 silloinen maailma loppui. TV-ruutuun ilmestyi TLH:n ylin asiantuntija, joka kertoi, että pari kuukautta maailmaa kiertänyt tuntematon virus puhkeaisi Suomessakin pandemiaksi. Sen vuoksi astuisi voimaan uudenlaiset rajoitukset maassamme estämään viruksen leviämistä. Vuoden vaihteesta lähtien olimme kuulleet maailmalta uutisia ihmisille uudesta korona-viruksesta, joka lähti leviämään Kiinasta Wuhanista, ilmeisesti eläintorilta. Silloin kuitenkin luulimme, että eihän tämä Suomea koske.

Koska virus oli uusi, ei ihmisillä ollut sitä vastaan vastustuskykyä. Riskipotilaat kuten sydän- ja keuhko-sairaat, diabetes-potilaat ja vanhukset joutuivat usein sairaalaan tehohoitoon sairastuessaan. Sinne joutuneista kuoli noin 40 %. Virus ei säästänyt nuoria ja terveistäkään, myös heitä menehtyi. Sairaala-paikat ja teho-osastot täyttyivät ja niitä piti perustaa lisää. Sairaanhoitajat, jopa eläkkeellä olevat, määrättiin pakkotöihin. Kaikki valjastettiin koronapotilaiden hoitoon, muut sairaat saivat väistyä. Tosin ihmiset eivät uskaltaneetkaan mennä sairaalaan tai lääkäriin, sieltä saisi varmasti koronan.

Kuin musta surma

Maailmalla alkoi kiivas tutkimustyö. Lääkkeitä tai rokotteita tautia vastaa ei ollut; ei edes tiedetty, miten virus tarttui ihmisestä toiseen. Mielessämme rinnastimme taudin mustaan surmaan, joka keski-ajalla tappoi yli 30 % Euroopan ihmisistä. Lääkkeitä ei siihenkään ollut ja luultiin sen leviävän myrkyllisen ”miasman”, huurun kautta. Sen vuoksi ruttolääkärit pitivät pitkänokkaista naamaria ja näyttivät viikatemiehiltä. Epätoivoiset ihmiset linnoittautuivat kyliinsä ja kaupunkeihinsa muurien sisälle ja lukitsivat portit. Jos joku yritti tunkeutua väkisin sisälle, tapettiin tulokas. Viidakon laki astui voimaan.

THL julisti eristyksen alkaneeksi Suomessakin. ihmiset eivät saaneet poistua kotoaan kuin välttämättömille asioille, ruokakauppaan ja apteekkiin. Sukuloida ja kyläillä ei saanut. Erityisesti piti varoa sairaita ja vanhuksia ja sen vuoksi hoitokodit ja sairaalat suljettiin vierailijoilta. Omaa vanhustaan voi tavata vain ulkoa käsin ikkunan läpi. Suomessa saattoi sentään ulkoilla, monessa maassa poistuminen kotoa oli kielletty tai sitä rajoitettiin 50 metriin.

Televisiosta seurasimme koronauutisia. Yksi eniten viruksesta kärsineitä maita oli Italia. Näimme, kuinka haudankaivaja ja pappi laskivat ruumista hautaan, ja viiden metrin päässä seisoivat vainajan vaimo ja tytär. Sen lähemmäksi ei päässyt ja muita ei saanut tulla vainajaa saattamaan. Myös mieheni serkku laskettiin hautaan ensimmäisenä koronakesänä. Hautajaisissa sai olla vain 10 henkeä, lukuun laskettiin mukaan pappi ja suntio. Niinpä lastenlapset eivät päässeet ukkia saattamaan. Katselimme kuvia Brasiliasta, jossa kaivettiin silmänkantamattomiin joukkohautoja koronaviruksen uhreille.

Mökille pakoon

THL:n julistuksen jälkeen pidimme lyhyen perheneuvottelun. Sitten aloimme kuumeisesti pakata. Päätimme lähteä kaupan kautta mökillemme asumaan. Siellä olisimme parhaiten turvassa pahalta maailmalta. Meille elämä mökillä olisi normaalia arkea – olimme viettäneet siellä kesäisin puoli vuotta jo viimeiset kymmenen vuotta. Nyt vain aikaistimme lähtöä.

Perillä meitä odotti ”toinen koti”. Kaikki tarvittava elämiseen oli käsillä. Olimme ennakoineet tilannetta jo usean kuukauden ajan ja vieneet pikkuhiljaa mökillemme varmuusvarastoa, jonka avulla selviäisimme monta kuukautta eristyksessä. Maalla on helpompaa kuin kaupungissa: puita riittää lämmitykseen ja vettä järvessä juotavaksi, mikäli yhteiskunnan jakelut katkeilisivat.

Elämä asettui mökkivaihteelle. Päivät soljuivat kuten ennenkin. Metsätietä voi mittailla päivittäin kävelylenkeillä eikä yhtään elävää olentoa näkynyt lukuun ottamatta jäniksiä ja oravia. Sitten järvi loi nahkansa, vapautui jääpeitteestä ja voimme alkaa kalastaa. Verkkojen soutu, kalojen perkaus, puutyöt, mullan rapsutus ja kukkien laitto täyttivät päivät.

Mökillä elimme lähes täydellisessä eristyksessä. Minusta tuli nettiruokakaupan vakioasukas. Kerran viikossa klikkailin ruokatavarat päätteeltäni ja valitsin sopivan noutoajan. Mieheni meni kaupan takaosan lastaussillalle ja hänelle ojennettiin sieltä neljä pahvilaatikollista ruokaa. Vaivatonta ja nopeaa! Päätimme jatkaa käytäntöä koronan jälkeenkin. Löysin myös nettiapteekin, jonka kautta lääkkeet sai suoraan kotiin. Siitäkin tuli meille vakiokäytäntö.

Autiokaupunki

Kerran viikossa ajelin mökiltä kaupunkiin katsomaan lähes vuodepotilaana olevaa äitiäni. Kodinhoito toimi kyllä hyvin, mutta paljon oli asioita myös meillä tyttärillä hoidettavana. Kun ensimmäisenä keväänä ajoin kaupunkiin, näin usein 50 km:n matkalla vain pari autoa. Vielä karmivampaa oli saapua Kuopioon, jossa en nähnyt kaduilla yhtään ihmistä tai autoa. Kaupunki oli autio kuin ydinlaskeuman jäljiltä.

Olimme äärettömän kiitollisia siitä, että meitä oli kaksi. Viihdyimme mökillä mainiosti ja elämä oli vapaata. Jotain kuitenkin puuttui: ihmiset. Lapsia ja ystäviä oli ikävä. Opettelin soittamaan video-puheluita, sillä lapsenlapsen kasvojen näkeminen oli melkein kuin olisi tavannut hänet. Mutta kosketusta jäi kaipaamaan. Onneksi tytär toi tarmokkaana perheensä mökille. He asuivat päämökissä ja me vanhukset pienessä saunamökissä. Ruoka kokattiin sisällä ja syötiin ulkona, oli suvi tai pakkanen. Vieläkin muistan ne aamut, kun tytär soitti aamukahdeksalta minulle lämpimään sänkyyn: ”Nyt ulos aamukahville!” Ei auttanut muu kuin pukea kahdet villadamaskit, toppapuku ja karvahattu ja siirtyä ulos pakkaseen juomaan aamukahvia. Mutta oman perheen läsnäolo korvasi kaiken!

Vähitellen tietämys viruksesta kasvoi. Tiedettiin, että se tarttui kosketuksesta ja ilmateitse kuin tupakan savu. Pahimmat eristykset voitiin purkaa, kun opittiin pesemään käsiä ja käyttämään maskeja. Suurin eristys oli ollut koko Uudenmaan läänin eristäminen muusta Suomesta. Maailmanlaajuisella yhteisponnistuksella saatiin ennätysajassa kehitettyä koronarokote, joita valtiot ostivat miljoonillla euroilla kansalaisilleen. Rokotteiden ja uuden tiedon myötä taudin kauhistavuus väheni ja se muuttui normaaliksi, vuosittain maapalloa kiertävän influenssan kaltaiseksi taudiksi. Pari ensimmäistä korona-vuotta olivat pahimmat. Elämän vähitellen normalisoituessa ihmiset suorastaan rynnistivät ulkomaille, festareille, kokoontumisiin. Etenkin nuoret janosivat elämää ja korvausta ”menetetyistä vuosista”.

Kun koronapandemia alkoi, emme uskoneet, että koko maapallo voisi syöksyä yhtäkkiä katastrofiin. Olimme saaneet elää liian hyvää ja suojattua aikaa Euroopassa ja Suomessa viime sodan jälkeen. Tällaista tapahtui ennen historiassa, mutta eihän meidän kehittyneenä aikanamme! Me uskoimme tieteen ja teknologian kaikkivoipaisuuteen, nyky-yhteiskuntamme elämänhallintaan. Elimme kuplassa, joka nyt puhkesi.

Elämää koronan jälkeen

Pari ensimmäistä koronavuotta olivat vaikeita. Koska virus oli tuntematon, syntyi siitä monenlaisia huhuja ja pelkoja. Onneksi Suomessa viranomaiset yrittivät heti alusta lähtein jakaa oikeata tietoa ihmisille, sitä mukaa kun sitä oli saatavilla. YLEn uutiset muuttuivat koronauutisiksi. Tutuksi tuli ”viisikko”, viisi nuorta naisministeriä pääministeri Sanna Marinin johdolla, jotka ilmestyivät ruutuun melkein päivittäin kertomaan tilanteesta kansalaisille.

Suomessa otettiin alusta pitäen tiukat ja rajoittavat toimenpiteet käyttöön koronan leviämisen ehkäisemiseksi, toisin kuin Ruotsissa, jossa luotettiin ”laumasuojaan”. Sen seurauksena Ruotsin kuolleisuus-luvut nousivat korkeiksi, kun ne Suomessa pysyivät matalina. Jälkeenpäin on sitten arvosteltu Suomessa tehtyjä toimenpiteitä liian rajoittaviksi ja ylimitoitetuiksi. Jälkiviisaus on sitä kaikkein makeinta ja usein kohtuutonta. Ratkaisut jouduttiin tekemään senhetkisen tiedon pohjalta. Parasta oli se, että kerrankin kansa seisoi seisoi yhteistuumin johtajiensa takana. Oppositiopuolueet lakkasivat arvostelemasta hallituksen toimenpiteitä ja liittyivät yhteisrintamaan. Lieneekö ensimmäinen ja viimeinen kerta historiassa?

Epidemia koetteli vanhuksia ja lapsia

Vanhusten lisäksi nuoret ehkä kärsivät eniten koronatoimenpiteistä. Keväällä 2020 koulut ja päiväkodit päätettiin sulkea ja lapset laitettiin kotiin etäkouluun. Samaan aikaan ne vanhemmat, jotka pystyivät, siirtyivät etätöihin kotiin. Tilanne aiheutti valtavan digiloikan Suomessa. Opettajat siirsivät ennätys-vauhtia opetustunnit internettiin. Perheet olivat lujilla, kun vanhemmat yrittivät tehdä etätöitä samalla kun valvoivat lapsiaan, että läksyt tulisivat tehdyiksi. Koska lapset eivät saaneet tavata kavereitaan, oli heille myös keksittävä tekemistä. Miniä puuskahti joskus kyllästyneenä, että ihan kuin kirppusäkkiä yrittäisi pitää aloillaan – heti kun selkänsä käänsi, lapset livahtivat naapuriin kavereidensa luokse.

Jälkeenpäin on huomattu, että osa nuorista putosi oppimisen kelkasta, koska taitoa omatoimiseen opiskeluun ei kaikilla vielä ole. Eristäytyminen vaikuttaa lapsiin myös enemmän kuin aikuisiin. Nuoret tarvitsevat ympärilleen kavereita, joiden kanssa yhdessä voivat kehittyä ja hioa sosiaalisia taitojaan. Toisaalta kun koulut sitten syksyllä 2020 avattiin, näki senkin ihmeen, että lapset riensivät ilolla kouluun ja ilmoittivat pitävänsä koulusta!

Työnteko muuttui
Yritysmaailma muuttui, osin pysyvästi. Etätyö oli tehnyt Suomessa tuloaan jo vuosia, mutta nyt siitä tuli hetkessä pääkäytäntö monilla aloilla. Koronan jälkeen huomattiin, etteivät ihmiset enää halunneetkaan palata takaisin toimistoille. Etätyön joustavuutta arvostettiin. Toisaalta nähtiin myös tarve tavata kasvotusten, jotta yhteenkuuluvuuden tunne ja sitoutuminen säilyisivät. Koronan jälkeen ”hybridityö” on yleistynyt. Ihmiset ovat osan viikkoa toimistolla, osan kotona. Itse huomasin etätyön hyvät puolet, kun jäin osa-aikaeläkkeelle. Sitä olisi ollut vaikea vaihtaa enää kokopäivätyöhön toimistolla.

Matkustaminen loppui kuin seinään, kun korona alkoi. Ihmiset alkoivat kaihtaa julkisia kulkuvälineitä, koska juuri väentungoksissa korona levisi. Ulkomaanmatkat loppuivat ja lentoliikenne oli koko maailmassa vaikeuksissa. Työmatkustuskin loppui ja opittiin kokoustamaan Teamsin välityksellä. Kun sitten palattiin normaalielämään, työmatkailu ei palautunutkaan. Oli opittu, että valtaosa palavereista hoituu yhtä hyvin netin välityksellä ja aikaakin säästyi.

Ulkomaille ihmiset sen sijaan rynnistivät joukolla koronan hellittäessä. Lentoliikenne oli ollut jo ennen koronaa lähes kestämättömällä tasolla. Ilmatila oli täynnä ja päästöt ilmakehään mittavat. Olisi luullut, että nyt olisi tullut taitekohta, jossa kehityksen olisi voinut pysäyttää. Mutta matkustamisen nälkä on ihmisissä liian syvässä. Tilapäisen notkahduksen jälkeen matkustajamäärät ovat lähes entisellä tasolla.

Ravintolat joutuivat vaikeuksiin, kun ne suljettiin koronapandemian alussa ja ulos sai myydä vain take away -annoksia. Kun perheet olivat kotona, tehtiin kotona ruokaa eikä käyty työpaikkalounailla. Ravintolat sinnittelivät jonkin aikaa, mutta nyt konkurssit ovat lisääntyneet merkittävästi. Työvoima hävisi ravintoloista muihin töihin eivätkä asiakkaatkaan palanneet entiseen malliin. Etätyö on jatkunut ja sen myötä työpaikka-lounastajat vähentyneet. Elintarvikkeiden keskusliikkeet sen sijaan tahkoavat suuria voittoja verkkokaupoillaan ja myymälöillään, kun ihmiset panostavat ruoanlaittoon kotona.

Eristys vaikutti

Kun eristys alkoi neljä vuotta sitten, ajattelin ettei se vaikuttaisi minuun paljoakaan, koska saimme elää mökillä vapaata elämää. Nyt huomaan, että jotakin kuitenkin muuttui. Kun tottui ”näkemään” ystäviä videopuhelun välityksellä, kynnys kutsua ihmisiä kylään nousi. Olen joutunut opettelemaan kyläilyn uudelleen. Haluttomuus matkustaa ja käydä isoissa tilaisuuksissa jäi jotenkin pysyväksi. Ehkä näin tapahtui meidän ikääntyneiden kohdalla. Huomaan, että nuoriso menee ja tulee entiseen tapaan. Nyt ymmärrän ensimmäistä kertaa, mitä tarkoittaa: ”Vuosi vanhan vanhentaa, kaksi lapsen kasvattaa”.

Koronapandemian vaikutukset ovat niin moninaiset, että niitä ei pysty edes kaikkia luettelemaan. Epidemia muutti rakenteita ja ihmisten käyttäytymistä, osin tilapäisesti osin pysyvästi. Tutkijoilla on nyt runsaasti materiaalia vuosiksi eteenpäin epidemian yhteiskunnallisten vaikutuksen selvittämiseksi.

Koronapandemia iski maailmaan odottamatta ja ravisteli meidät hereille turvallisuudentunteestamme. Sen jälkeen olemme nähneet muitakin uhkaavia asioita, sotia, säiden ääri-ilmiöitä, rikollisuuden kasvua. Olemme joutuneet tavallaan palaamaan historiassa taaksepäin, jolloin ihmisillä ei ollut sosiaaliturvaa eikä keinoja sotia ja sairauksia vastaan. Yksilön henki ei ollut paljonkaan arvoinen ja turvaa sai vain läheisistä ihmisistä ja suvusta. ”Sitä, mitä on ollut ennenkin, tulee aina olemaan”, sanoi jo Saarnaaja.

Marketta Isotalo
15.4.2024

 

Sitten kun…

Sitku tämä on ohi
tämä pandemia
menen elokuviin
käyn teatterissa
kutsun vieraita.

Sitku.

Mutta koska sitku tulee,
vuoden päästä
kahden, kolmen?

Kuinka monta vuotta
kuluu jäljellä olevista
vähistä vuosistani
odotellessa, tyhjäkäynnillä?

Pitäisi tehdä
tästä päivästä hyvä.

            Niin pitäisi.

 

Marketta Isotalo
Kirjoitettu vuonna 2021


Takaisin tarinoihin