Paras paikka, IKINÄ !

 

Keväällä kun suvivirret oli laulettu, koulu loppunut alkoi kesä. Kesän ensimmäisellä viikolla sonnustauduimme lähtemään kesänviettoon Murtolahteen mummin mökille. Kauppakatu kuuden valkoisen puutalon yläkerran hellahuoneessa keräilimme äidin opastuksella tärkeimmät lelumme ja tavaramme mukaan matkalle. Kiipesimme Kauppakatua pitkin torin poikki Kuopion vanhalle linja-autoasemalle . Torilla tuoksuivat omenat , mansikat ja Hanna Partasen piirakat. Asema oli Haapaniemen kadulla Kaupungin talon takana.  Linjurit seisoivat rivissä talon takana odotellen matkalaisia. Bensan ja pakokaasujen tuoksut leijailivat ilmassa. 

Murtolahteen menevä keltaiseksi maalattu auto kutsui matkalaisiaan asemalla. Äiti ohjasi meitä sisälle. Hän asetti pikkusiskoni vierelleen aivan auton etupenkille kuljettajan taakse. Sisko jännitti matkaa niin kovasti, että äidin piti varautua pitämään oksennuspussia valmiina töyssyisellä hiekkatiellä. Minä veljeni kanssa änkesimme aivan onnikan tupakanhajuiselle penkille. Tupakan haju ei haitannut koska mäkiä alas vauhdilla mentäessä muljahdus mahanpohjassa oli kutkuttavan jännittävää. Ei tosin siskoni mielestä kun äidin pitelemä pussi täyttyi pahoinvoinnista ja piti pysäyttää linjuri ja heittää pussi ulos.

Viimein olimme perillä Murtolahdessa. Tallustimme hiekkatietä koulun ohi mummin mökille. Mökki oli metsäisen kärrytien vierellä. Punainen talo valkoisine ikkunanpuitteineen kutsui meidät syliinsä. Mummi oli paistanut pullaa ja äidin kanssa he kahvittelivat tuvan pöydän ääressä. Meille lapsille mummi leikkasi paksuja viipaleita pullaleetasta ja laitoimme viipaleiden päälle mummin tekemää voita syöden niitä kermaista maitoa juoden. 

Pitkään en jaksanut istuskella ja läksin tienoota tutkimaan. Pihalla oli suuri korkea lommoinen siirtolohkare, joka oli minun kiipeilypaikkani jonka onkalossa alkukesällä yritin kasvattaa sammakon nuijapäitä isoiksi. Savusauna, navetta ja heinälato olivat pellon reunalla. Pellon reunalta vei polku Jouhtenisen lammelle jonka rannalla vietin kesäni onkien mustakylkisiä ahvenia.  Lauantaisin savusauna lämmitettiin ja mummi saunotti meidät kaikki. 

Punainen mökki ja perunamaa on edelleen monien toivemaa jo kliseeksikin muuttunut.  Meidän mummin mökkimme oli kuitenkin koko sukumme kiintopiste ja elämän ja kokoontumisten linnake. Mummi oli koko suvun arvostettu auktoriteetti ja matroona.  Isoisämme kuoltua v. 1938 mummi jäi mökkiinsä yksin odottaessaan seitsemättä lastaan. Äitimme oli tämän joukon esikoinen. 
Me kaikki vanhempiemme lapset serkukset, saimme viettää kesiä mummiin luona. Aivan erityisen tärkeää se oli minulle ja sisaruksilleni sillä yksinhuoltaja äitimme terveys oli heikko  sairastetun tuberkuloosin jäljiltä eikä hän juuri voinut tehdä raskaita töitä. 

Lapsuuden kesäthän olivat aina helteisiä ja aurinkoisia. Oli tilaa kalastella, olla vapaa ja huoleton. Vasta aikuisena myöhemmin tädeistäni nuorin, minua seitsemän vuotta vanhempi kertoi millaista oli sodan aikana olla lapsi pimeässä mökissä kuunnelle lentokoneiden jyrinää. Sodan jälkeen 50 - 60 luvulla kuitenkin tuli aika, että voimien hiipuessa tuli paremmaksi muuttaa pois mökistä, jossa ei ollut kaivoakaan ja saunavettä piti kantaa saavilla lammesta . 
 
Niin sitten kävikin. Minun ollessani lähes 14-vuotias kerrottiin että mökki oli myyty. Viimeisenä kesänä valmistauduimme lähtemään Kuopioon kaupunkikotiimme tyhjenevästä mökistä. Minulla oli ihana hopeanharmaa puoliksi villistä navettakissan poikasesta kesyttämäni kissa. 

Linja-autoon en saanut ottaa sitä mukaani mutta enoni lupasi tuoda se minulle kaupunkiin. Mitä kissalleni sitten kävikään, en tiedä, sitä ei minulle kuitenkaan tuotu. Se oli minun lapsuuteni loppu. Yhä vieläkin kaipaan kissaani ja maalasinkin siitä taulun, jossa se istuu kuutamossa lammen rannalla.

Kirj. Marja Sellman 
 " Paikkaansa hakeva "