Pieniä ekotekoja

                 

Isoukki Olavi ja isomummi Raili ostivat pienen torpan Maaningan Onkiveden rannalta v.1971. Ajatuksena oli viettää kesät luonnon helmassa ja kasvattaa siellä puhdasta ruokaa omiksi tarpeiksi.

1960-luvulla torpan perhe oli jo laittanut ikkunat säppiin ja oven lukkoon. Mökki jätettiin kylmilleen ja pellot kesannolle. Iso perhe muutti Etelä-Suomeen ja osa perheestä ihan Ruotsiin saakka.

Appivanhempani alkoivat sisukkaasti nauttia maalaiselämästä, vaikkei se ollutkaan heille ennestään tuttua. Parille pellonsaralle Olavi istutti koivuja, ihan vaan kaunistukseksi. Toisaalla osan entistä peltoa he muokkasivat kasvimaaksi. Siellä kasvatettiin perunaa, porkkanaa, punajuurta ja monenlaisia kaaleja. Kasvihuoneenkin laittoivat ja sieltä saivat makoisat tomaatit ja kurkut. Me vietimme usein viikonloppuja ja loma-aikoja heidän apunaan. Autoin Raili-anoppia viljelyshommissa ja saimmekin ihan runsaita satoja. Perunat kuivateltiin huolella kanaverkkolaatikoissa ja vietiin sitten kaupunkiin kylmäkellariin. Kerrostalon rappukäytävässä tuoksui usein kaalilaatikko tai -keitto. Mansikanviljelyssä hävittiin useana kesänä myyrille 6-0. Myös omenapuista joutui taistelemaan jänisten kanssa.

Olavi-ukki ja mieheni Sakke remontoivat vanhaa ja rakensivat uutta ahkerasti. Remontit alkoivat vanhan hirsimökin kengityksellä. Railin kanssa saimme toimia niissäkin hommissa hanslankareina.

Tyttäremme Elisa vietti mielellään lomia ukin ja mummin luona. Hän oppi siellä kylvämään ja kitkemään, kuorimaan ja säilömään. Kalastamisesta hänelle tuli ihan intohimo ja hän omaksui suosiolla suvun periaatteen, ”hän, joka pyydystää kalan, myös perkaa sen”. Myös kukkien kasvatus siemenistä alkaen sai alkunsa jo silloin.  Ei mikään uusavuton tyttö.

Sitten aikanaan, monien mukavien vuosikymmenten päästä, isoukki ja isomummi sairastuivat ja nukkuivat pois. He jäivät elämään meidän ajatuksiimme ja joka nurkalle noita rakkaaksi muodostuneita tanhuvia. Tuntui luonnolliselta ostaa tuo perinteikäs torppa ympäristöineen meidän perheelle. Mieheni rakentaa ja remontoi ahkerasti. Eikä polttopuukaan ole vaarassa loppua näinä energiakriisin aikoina. Minä luovuin isommista viljelmistä. Hoivaan vain kukkia ja kasvatan amppelitomaatteja ja amppelimansikoita, sekä kesäkurpitsoita. Mutta eihän sitä tiedä, milloin maailman kirjat menevät niin sekaisin, että täytyy ryhtyä itse kasvattamaan ruokansa. Silloin tarvitaan tietotaitoa siitä, miten ruokaa tuotetaan ja säilytetään. Onneksi ainakin marjastus ja sienestys sekä kalastus ovat hallussa suvun pienimmätkin mukaan lukien.

Lintujen ja perhosten sekä kaikkien muidenkin eläväisten seuraaminen on meille mieluisaa. Meillä on kymmenittäin linnunpönttöjä ennestään ja tämän talven aikana mieheni nikkaroi niitä 14 kpl lisää. Nyt on asuntoja saatavilla pöllöille ja tuulihaukalle, puukiipijälle ja telkille. Minä viritän keväällä perhosbaarin navetan seinälle roikkumaan. Siitä kohmeloiset kimalaiset saavat tarvitsemaansa energiaa kevään viileydessä. Kesällä perhosbaarissa voi ihailla kauniita perhosia ja kaikenkarvaisia surisijoita.

Olemme tehneet entisistä pellonsaroista isot kukkaniityt. Meitä huolestutti pölyttäjähyönteisten ja lintujen väheneminen. Vanhan ajan niittykukkia ei meinannut enää löytyä. Ruiskaunokit, päivänkakkarat, kurjenkellot ja tervakot saavat nyt uuden mahdollisuuden. Ja jos huoltovarmuus kotimaassa pettää, voi pellon helposti ottaa taas hyötykäyttöön.

Yhteistoimin parin naapurin ja ELY-keskuksen kanssa on tekeillä Helmi-elinympäristöohjelman mukainen suon ja sieltä järveen mutkittelevan puron entisöinti. Kymmeniä vuosia sitten ovat maanomistajat ojittaneet suon saadakseen siitä viljelysmaata, mutta epäonnistuneet hommassa.

Suvun pienimmät tulevat mökille mielellään. Reppu on valmiiksi pakattuna jo pari päivää ennen reissua. He rakastavat osallistua kaikkiin töihin. Siinäpähän oppivat kaikenlaista tarpeellista elämän perusasioista. Ennen kaikkea saavat nauttia luonnosta sen monimuotoisuudessa.


Riitta Kärkkäinen
9.4.23

 

Takaisin tarinoihin