Pitkäperjantai ja pääsiäinen


Elämässäni on ollut monta kymmentä pitkää perjantaita, mutta vain yhtä päivää kunakin vuonna voi sanoa todella pitkäksi.

Työikäisenä moni odottaa perjantaita ja sitä seuraavaa viikonloppua, sillä onhan edessä pitkä vapaa. Tämä päivä tuntuu myös pidemmältä kuin toiset päivät työviikolla. Entä minkälainen on pääsiäisviikon perjantai? Onko se pysynyt samanlaisena vuodesta toiseen?

Lapsuudessani kunnioitettiin vanhoja perittyjä tapoja. Pitkäperjantai oli sellainen päivä, jolloin ei saanut vierailla edes naapurissa. Lasten piti olla kiltisti, ei saanut nahistella ja pihalla meluaminen oli kielletty. Tiesimme Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta. Meillä oli lasten oma kirja, jossa oli kuvia pääsiäisen tapahtumista.

Kysyessäni nyt useammalta noin neljänkymmenen vuoden ikäiseltä henkilöltä, liittyykö pääsiäisviikon perjantaihin mitään erikoista, kukaan ei ollut kuullut näistä vanhoista tavoista.

Pääsiäispäivinä kiikuttiin isolla keinulla, joka meni ympäri, jos vain uskalsi niin tehdä. Jo aamuisin värjättiin kananmunia. Sipulin kuorilla saimme niihin kauniin keltaisen pohjavärin, jonka päälle kukin tyttö taiteili vesiväreillä oman kuvituksensa.

 Kilpailimme kenellä on kestävämpi keitetty kananmuna, sillä munien pitsaus kuului tapoihimme. Pitsaus oli sellaista, että napautettiin munan terävämmällä päällä toisen munan samanlaiseen päähän. Munaa pidettiin kädessä siten, että vain pikkuisen päätä oli näkyvissä. Joskus joku yritti iskeä ilkeyksissään sivummalle, särkeäkseen toisen munan. Voittaja oli hän, joka sai pidettyä kananmunan ehjänä.

Hankia pitkin juostiin pajunkissoja hakemaan ja niitä annettiin aikuisille niin kotiin kuin naapuriin. Mummin ja vaarin luona vierailu kuului myös jokaiseen pääsiäispäivään. Sinne kokoontui suuri joukko meitä serkuksia. Tämäkin muisto on saanut kultaiset kehykset.

Syy perinteiden katoamiseen on meissä vanhemmissa. Katsoisimmeko jokainen peiliin? Mitä näkyy? Perinteiden kadottaja.


Reetta Väänänen
2019 

Takaisin