Raha


Kun täältä erkanet kerran,

veli missä markkasi on?

Pitkät päivät raadoit unohtaen

lyhyt on ikä ihmisen, jaa- ja,

lyhyt on ikä ihmisen.

Mikä on rahan merkitys elämässäni? No, vaikeahan sitä ilman on tulla toimeen. Lapsuudessani pienviljelytilalla ei tunnettu viikkoraha-käsitettä. Taskurahaa sai keräämällä marjoja ja ravustamalla, Ainoa työ, josta kotona maksettiin oli lampaiden keritseminen, koska äiti ei siitä pitänyt ja halusi teettää sen muilla. Ensimmäisessä työpaikassani myymäläapulaisena palkka oli surkean pieni. Mutta kotiväkeni halusi minun saavan kokemuksia asiakaspalvelusta ja tulevan rohkeammaksi. Kait se oli jonkinlaista elämän suurempien kuvioiden harjoittelua. Mutta enemmän minulle maksettiin, kun valmensin omistajan poikaa ehtolaiskuulusteluja varten. Valtion takausta ei opiskeluaikanani vielä ollut, vaan opintolainani takasi  naapurin isäntä. Laina oli kuluihin verrattuna pieni ja opin pennin venyttämisen. Kotoa sain silloin tällöin ruokapaketin ja tienasin lisärahaa opettamalla kieliä ehtolaisille ja latinan pron suorittajalle sekä suomea tansanialaiselle stipendiaatille.

Työurani aikana taisin miettiä enemmän muita mielenkiintoisia asioita kuin rahaa. Luultavasti se on osoitus siitä, että tulin toimeen kohtuullisesti ja olin kiinnostunut työstäni ja sen kehittämisestä. Se oli tosi monipuolista ja pidin erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä.

Maailmanlaajuisesti ihmiselämää tarkastellessa huomaa, että on lottovoitto syntyä Suomessa. Suomalaisessa yhteiskunnassa päättäminen rahan jaosta on kehittynyt kunnan jauhojen ajoista. Periaatteena on, että kaikilla yksilöillä pitäisi olla turvattu toimeentulo ja tarvittava hoito terveyteen ja asemaan katsomatta. Rahaa tarvitaan vanhuksista ja sairaista huolehtimiseen. Miten tämä onnistuu nykyisessä hyvinvointiyhteiskunnassa? Tehtävät valinnat riippuvat arvoistamme. Suuntaamme yhteiset resurssit kohteisiin, joita pidämme tärkeinä. 

 

Sisko Rutanen
23.9.23


 Takaisin tarinoihin