Risteileviä polkuja


Mökkini rakenettiin seitsemänkymmentä luvun alkupuolella Venäjänsaaren Haaposaareen. Olen ollut mökillä paljon varsinkin alkuvuosina. Kulkenut rantoja pitkin. Etsinyt uusia paikkoja, uusia kasveja, näkymiä. Iloitsin varsinkin keväisin uusien kasvien ilmestymisestä.

Jälkeenpäin olen miettinyt kävelyjen pituutta ja intoa lähteä yksin kulkemaan. Retkillä löysin kurjenmiekkapaikat mustikat ja sienet. Rannoilta kaadoin puita ja kuljetin ne veneellä liiterirantaan. Se oli pakkokin, ihan mieluinen.  

Reilu puolenkymmentä vuotta sitten tonttini vieressä  suvun mailla tehtiin aukkohakkaus.Niillä tanhuvilla olin kulkenut monta kymmentä vuotta. Nyt ei ollutkaan tuttuja puita, ei viidakkoakaan.Nyt kuljin taas ja yritn kivikoisesta maaperästä löytää entiset paikat ja muistella poistuneita puita. En pahoilla mielin vaan uutta etsien. Tein kevään liejussa tutkimusmatkoja ylittäen puroja, liukastuenkin. Se oli kuin olisin ollut aarteen etsintämatkalla, uutta etsimässä. Lähellä mökkiä oli melkoisen suuri aukko. Se oli aluksi puuton risuja ja oksia täynnä oleva alue. Epätasainen maasto täynnä kiviä ja kuoppia. Kävelin siellä edestakaisin ja odotin seuraavaa vuotta. Maapohja on hyvä. 

Seuraavana keväänä alkoi tapahtua. Kasvit kurkottivat kohti aurinkoa. Ensin kasvoivat metsäorvokit, hienot heinät ja kohta ilmestyi metsätähtiä. Kesän jatkuessa niittyleinikkejä tuli keltaisenaan.  Poimin niitä sylini täyteen. Sitten näkyi sinistä hiirenvirnaa ja harakankelloja. Kohta näkyi punaisia kukkia ailakoita ja valkoisia koiranputkija, jotka harsomaisesti koristivat kimppujani. Metsänkurjenpolkujakin tuli ennen juhanusta, joku sanookin niitä juhannuskukiksi. Juhannuksen aikoihin näin ensimmäiset vanamon kukat. Metsämansikkakin kukki. Iloitsin ja hypin kiveltä toiselle.

Seuraavana keväänä oli kukkia ja heiniä yhä enemmän sekä vadelma nosti versoja korkealle ilmoittaen minulle, että tulee seuraava kesä ja saat pomia jotain. Mustikoita poimin seuraavasta niemestä metsäajotien varresta. Pitkiä varsia ja suuria mustikoita.

Seuraavana kesänä oli aukolla kukkien lisäksi paljon metsämansikoita ja vadelmia.
Entäs rentukoitten keltasuus rannassa. Västäräkki vipotteli laiturille, kyselin siltä "mitäs von räkki".
Pöntön asukas tirskui minulle "vist, vist", vastasin "vitsi, vitsi" muistaen samalla eräästä karjalaista miestä, hän sanoo kujeilivien juttujen lopuksi "vitsi , vitsi".

Kuuntelen käenkukuntaa ensi kerran keväällä ja lasken kuunnellen, kuinka lupaa minulle vuosia.
Minkäisia polkuja tämä tuleva kevät ja kesä tuo tullessaan koronatilaanteen takia. Toiveet ovat silti korkealla, vaikka vadelmat eivät enää aukolla menestykään.

Muistelen kulkemisia vuodesta tuhatyhdeksänkuusi eteenpäin, silloin kävin mökillä joka viikko. Talvella päiväseltään. Oli silloin mahdollista, kun linja-autoja kulki. Lähdin Männistönkadulta kuuden aikoihin linja-autoasemalle. Kuljin linja-autolla Maaningalle tai Kinnulanlahteen ja jatkoin toisella autolla Venäjäsaareen. Kävelin neljä kilometriä mökille. Tein hellaan tulen. Söin termarista keittoa ja voileipiä. Toisessa termospullossa oli kuumaa vettä , josta suodatin mukillisen kahvia. Lakasin raput, otin aurinkopaneelin päältä lumet ja katselin että paikat on kunnossa. Olin mökillä tunti kaksi ja lähdin menemään tienvarteen sekä sieltä linja-autolla kaupunkiin.

Tämä kaikki oli joitakin vuosia mahdollista, kun linja-autot kulki. Vähitellen tuli muutoksia autojen yhteyksissä ja ei ihan näin onnistunutkaan. Nyt olen kulkenut naapurien kyydeissä ja tyttärien perheestä joku on vienyt.

Alkuvuosina olin kesät melkein aina mökillä. Nykyisin olen vain parikymmentä yötä kesässä.
Niin vain halut ja olosuhteet muuttuvat. Eläkkeelle jäädessäni mökkimatkat ja olot siellä oli pelastus Matiaksen ja kirjoittamisen kanssa.

Ihmettelen pitkiä risteilypolkuja pitkin metsiä, kulkisinko nyt, haluaisinko, kyllä jaksaisin.


Maija Silmärinen
24.03.2020 


Takaisin