Ruma koru, kaunis koru

                                      

Olen perinyt äidiltäni erikoisen korun. Äitini arvosti tuota korua paljon, vaikka ei sitä muistaakseni juurikaan käyttänyt. Yhdessä äidin nuoruuden aikaisessa valokuvassa olen sen nähnyt tumman  mekon rintamuksessa. Hän halusi antaa korun vanhimmalle tyttärelleen ja toivoi, että käyttäisin sitä enemmän kuin hän, enkä unohtaisi piirongin laatikkoon.

Äitini Kerttu Katariina syntyi v. 1932 Kajaanissa kirvesmies Iivari ja kotiäiti Katri Karvosen perheeseen. Hänellä oli silloin kaksi vanhempaa veljeä ja perhe oli jo menettänyt kaksi lasta vuosisadan alun lastentauteihin. Äitini jälkeen perhe kasvoi kahdella pojalla ja kahdella pikkusiskolla. Kerttu sai kasvaa reippaassa porukassa. Talvella äitini viihtyi veljiensä kanssa hyppyrimäessä. Hameen helmat hulmusivat ja lumi tuprutti paljaisiin kinttukierteisiin, kuten äitini kuvaili. Kesällä iso sisarusparvi uida rypläsi Kaupunginlammella tai kilpaili Kajaanijoen tukkilautoilla tasapainolajeissa. Äitini  vakuutti olleensa ihan veljiensä veroinen, enkä sitä yhtään epäile. Varmaan niiltä vuosilta oli peräisin äidin intohimo seurata mäkihyppykilpailuja ja uida avannossa.

Kerttu aloitti kansakoulun samana syksynä, kun talvisota syttyi. Monet kovat pommitukset juoksuttivat pienen liinatukan perheen kanssa pommisuojaan, kun Neuvostoliiton pommikoneet moukaroivat Kajaani Oy:n tehdasta. Kuvittelivat, että tehtaassa valmistettiin aseita. Kerran lentopommi osui naapuritaloon ja kuvat tuhoista jäivät ikuisiksi ajoiksi pienen tytön muistiin.

Kerttu ja kaksi nuorempaa veljeä lähetettiin Ruotsiin sodalta suojaan. Siitä ajasta Kertulle jäi hyvät muistot. Hän viihtyi perheessä ja uudessa koulussa hyvin. Ruotsinkielen taitokin karttui. Ruotsalaisperheen kahdesta tyttärestä, Märtasta ja Astridista, tuli Kertulle elinikäiset ystävät ja kirjeenvaihtokaverit. Siinä vaiheessa, kun sijaisvanhemmat alkoivat ehdottaa Kertun adoptointia, Kertun isä meni ja haki tyttärensä kotiin Kajaaniin.

Kerttu suoritti Kajaanissa kansakoulun jatkoluokkineen, jotka olivat vapaaehtoiset. Hän olisi halunnut oppikouluun, mutta hänen isänsä oli sitä mieltä, että liian kallista ja turhaa touhua tyttölapselle. Koulun päätyttyä Kerttu pääsi juoksutytöksi Kainuun Sanomiin ja työskenteli siellä useita vuosia, myöhemmin konttorihommiin ylennettynä. Hänestä kehittyi nopea konekirjoittaja ja hän oli taitava myös laskutehtävissä. Konttoritöitä, laskutusta ja palkanlaskentaa hän tekikin työkseen koko elämänsä, ensin toisten palveluksessa ja myöhemmin isän ja äidin yhteisessä yrityksessä.

Kun kansakoulu oli käyty, oli vielä yksi koulu, rippikoulu jäljellä. Rippipappina toimi rovasti Lauri Ruskomaa, joka myös vihki äitini ja isäni avioliittoon ja kastoi minut ja toisen nuoremman sisareni.

Rippilahjaksi nuori neito Kerttu sai tuon jännittävän, pronssisen rintakorun, jonka haluan teillekin näyttää. En tiedä pitikö hän siitä, mutta ainakin rippikuvassa Oksasolki-niminen koru koristaa mustaa rippipukua. Äitini käytti koko elämänsä ajan näyttäviä, värikkäitä koruja. Tämä erikoinen Kalevala-koru sai levätä lahjakotelossaan piirongin uumenissa. Minä muistan lapsena ajatelleeni, että onpa aika ruma koru.

Nyt aikaa on kulunut ja äiti elää vain muistoissa. Tuohon ajan patinoimaan koruun on tiivistynyt äitini Kertun elämäntarina. Oksasolki sai minut muistelemaan kertomuksia äidin lapsuudesta ja nuoruudesta. Tuo ruma koru on nyt silmissäni kaunis koru. Se on minulle rakas aarre.

Kalevala Koru valmisti tällaisia koruja 1940-luvulla. Sen nimi on siis Oksasolki. Sen malli on saatu Vähästäkyröstä, hautalöydöstä, joka ajoittuu 300-400 luvuille jKr.


Riitta Kärkkäinen
12.3.23


Takaisin tarinoihin