Sananlasku voi olla väärässä

 Hyvät ystävät!

Jos syötätte Googlen hakupalveluun sanan ”sananlasku”, tietokoneenne näytöllä on hetkessä 100 suomalaista sananlaskua. Sananlaskuissa on ikiaikaista viisautta ja opiksi otettavaa.

”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. ” ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.” ”Lapsen suusta kuulee totuuden.” Nämä ovat totta, tänäkin päivänä.

Sitten on tämä; joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Tätä en usko. Uskotteko te?

Tämä sananlasku perustunee Raamattuun. Sananlaskujen 13. luvun 24 jakeen mukaan, joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan; mutta joka häntä rakastaa, se häntä ajoissa kurittaa.

 Suomalaisissa sananlaskuissa kuritus on ilmaistu monin sanoin. Heinolassa on sanottu, että ei lapset muuta tartte, kuin tuttipullon ja vittaa. Lavansaarella taas; kui monta lasta, niin monta vitsaa. Savonlinnalaisen sanonnan mukaan; vihta tekköö hyvijä lapsija.  Noormarkussa on uskottu; ei vitta luita riko.

En ole joutunut ruumiillisen kurituksen kohteeksi. Äitini uskoi sylissä pitämisen voimaan.

Minä en usko ruumiilliseen kuritukseen lasten kasvatuksessa. Kurituksesta ja väkivallasta on lapselle pelkkää haittaa. Jos  ”vitta” ei riko lapsen luita, lapsen mielen se ainakin rikkoo. Kurituksella ei saavuteta mitään kasvatuksellista hyötyä.

Raskainta oli tuomarina olla käsittelemässä kaltoin kohdeltujen lasten asioita. Lasten kaltoinkohtelulla ja lapsiin kohdistetulla väkivallalla on pitkät, aikuisuuteen ulottuvat jäljet.

Suomessa vanhempien oikeus lapsen ruumiilliseen kuritukseen on poistettu rikoslaista. Lain mukaan lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti.

Lapsi tarvitsee ohjausta, rajoja, rohkaisevaa katsetta ja rakkautta. Rajat ovat eri asia kuin kuritus.

Luitteko te sanomalehdestä viime viikolla, että tuoreen tutkimuksen mukaan lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan käyttö on hieman lisääntynyt?  Kaikesta valistuksesta huolimatta. Vanhemmat käyttävät kasvatuskeinoina lastensa tukistamista ja luunappeja sekä kovakouraista retuuttamista. Niin heillekin oli tehty, kun he olivat lapsia.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain marraskuun 20. päivänä. Tämän vuoden teema on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Kuritus ja vitsa ei ole lapsen hyvää kohtelua.


Helena Lindgren

11.11.2021


 Takaisin tarinoihin