Se oli hyvä vuosi

                                    

Äiti ja isä saapuivat Kajaanin synnytyslaitokselle Makkolankadulle kesäkuun yhdeksäs päivä aamuyöstä klo 4. Äksy kätilö avasi oven. Hän päästi äidin sisään ja sulki oven sanoen isälle, että täällä ei miehiä tarvita. Äidille hän lyhyesti neuvoi talon tavat: Täällä ei sitten huudeta.  Minä olin asettunut poikkiteloin maailmaan tuloa vastaan. Äiti nukutettiin ja leikattiin. Minäkin pääsin aika vähällä.

Muutin asumaan mummolan yläkerran hellahuoneeseen, osoitteeseen Lamminkatu 18.  Äidillä oli ensin yksi viikko palkatonta äitiyslomaa ja sitten yksi viikko kesälomaa. Kenellekään ei ollut vielä edes pälkähtänyt päähän, että isäkin olisi voinut olla lomalla esikoisensa syntymän jälkeen. Sen jälkeen Katri-mummo hoiti minua päivät äidin ollessa työssä. Eikä minulla höpsömpää ollutkaan. Sain täysmaitoa ja voipottua, eikä kauaakaan, kun jo herkuttelin mummon leipomalla ruisleivällä.

Sodan loppumisesta oli aikaa kulunut kuusi vuotta. Kekkosen II-hallitus oli vallassa ja ilmapiiri oli toiveikas. Hyvä meininki vallitsi yhteiskunnassa. Iivari-ukkini, joka oli ammatiltaan kirvesmies, rakensi Kopsankadulle tyyppitaloa perheelleen. Siinä meidänkin pieni nuori perhe sai uuden kodin yläkerrassa.

Vuosiluku oli 1951. Se oli hyvä vuosi. Samana vuonna Armi Ratia perusti Marimekon, johon itse tosin tutustuin vasta teinivuosina. Pitkään aikaan ei valmisvaatteita ollut paljon saatavilla, vaan lasten vaatteet ommeltiin tai neulottiin itse. Äiti ja tädit niitä ahkeroivat. Oli myös ompelijoita ja neulojia, joilla teetettiin paremmat takit ja damaskit. Suuressa maailmassa kehitys meni hurjempaa vauhtia eteenpäin. Bikinitkin keksittiin uudelleen. 1950-luvulla niitä ei aluksi haluttu hyväksyä, vaikka jo antiikin aikaiset naisurheilijat olivat kilpailleet bikineitä muistuttavissa niukoissa asuissa. Luin jostain naistenlehdestä, että vuoden 1951 Miss Maailma-kisoissakin bikinit kiellettiin. Itse en sitä muista, koska tuona vuonna itse käytin vielä sideharsovaippoja.

Äiti ja Katri-mummo ovat kertoneet minulle, että isäni oli siihen aikaan poikkeuksellinen aviopuoliso ja isä. Hän osallistui kaikkiin kotitöihin. Erityisen mielellään hän silitti vaatteita, myös minun sideharsovaipat. Silityshommissa hän lauleskeli samalla juuri ilmestynyttä iskelmää Rovaniemen markkinoilla. Olavi Virran romanttiset laulut ja Tapio Rautavaaran rallit kuuluivat myös hänen kotiohjelmistoonsa.

Synnyin hyvään aikaan. Tällä hetkellä olen kiitollisin siitä, että olemme saaneet elää rauhan aikaa. Olemme saaneet kaiken tarpeellisen elämäämme. Ja enemmänkin. 50-luvulla emme osanneet edes kuvitella, miten maailma muuttuu, sekä hyvässä, että pahassa. Vaikka isän laulua ja äidin ohjeita ei enää kuulu, ne ovat hyvässä tallessa. 


Riitta Kärkkäinen
4.10.2022


Takaisin tarinoihin