Silmälasit

Olen viisitoistavuotias. Meillä on Salora-merkkinen mustavalkotelevisio. Keskiviikkoiltaisin Peyton Place -sarja vie minut pois omasta olohuoneesta amerikkalaiseen pikkukaupunkiin. Nähdäkseni suomenkielisen tekstityksen tarkasti istun lattialla ja siirryn lähemmäksi ja lähemmäksi kuvaruutua. Vanhemmat kiinnittävät huomiota tapaani katsoa. Koulussa hakeudun istumaan luokan etuosaan nähdäkseni taululle. Äiti tilaa ajan optikolle. Ensimmäisten silmälasien huoltokorttiin keväällä vuonna 1968 optikko merkitsee silmälasien vahvuudeksi miinus 1,75. Olen vahvasti likinäköinen. Silmälasit kirkastavat maiseman, näen selvästi myös kauas. Silmälasien kehykset ovat muovia, oranssiin vivahtavat. Linssit ovat ovaalin muotoiset. Alan käyttämään laseja joka päivä.

Vuoden päästä menen ensimmäisen kerran silmälääkärille. Hän toteaa likinäköisyyteni lisääntyneen ja määrää lasien vahvuudeksi miinus kolme. Saan uudet lasit, joissa on kullanväriset metallikehykset. Linssit tummuvat ulkona olosuhteisiin sopiviksi ja vaalenevat sisätiloissa. Näen taas paremmin.

Abiturienttikeväänä vuonna 1971 tuttu optikko toteaa, että toiseen silmään tarvitaan miinusta neljä, toiseen kolme ja puoli. Nyt saan hopeanväriset metallikehykset, joissa on jo melko kookkaat neliskulmaiset linssit 1970-luvun tyyliin.

Opiskeluvuosina likinäköisyys lisääntyy. Minua nolottaa, kun näen saapuvan bussin numeron selvästi vasta kun bussi on melkein pysäkillä. On taas aika hankkia uudet silmälasit, joihin tulee nyt miinusta viisi ja ylikin. Silmälasien kehykset ovat tummanruskeaa muovia, suunnittelijat nimikirjaimet CD eli Christian Dior on merkitty kehyksen ja sangan saranakohtaan. Linssit ovat kookkaat, neliskulmaiset, vahvan miinuksen takia paksut ja melko painavat. Uusien lasien vuoksi on käytävä silmälasiliikkeessä sankoja säädättämässä, korvantaukset kipeytyvät ja lasit eivät asetu aluksi nenälle. Lapseni toteavat 1970-luvun valokuvistani, että äidillä on suojalasit!

Työssäni tuomioistuimessa joudun lukemaan paljon asiakirjoja ja lakikirjan pientä tekstiä. Silmälaseissa on jossain vaiheessa miinusta yli kuuden. Kehysten ja linssien muodot ja koot vaihtuvat. Likinäköisyys ei vapauta minua kokonaan aikuis- eli ikänäön vaivasta. Saan istuntosaliin sopivat moniteholasit, joiden avulla näen lukea pöydällä olevia asiakirjoja ja tunnistan myös istuntosalissa olevat henkilöt.

Tänään silmälaseissani on miinusta enää 3,75. Iltaisin luen vuoteessa ilman silmälaseja. Jos tarvitsen lukea kaupassa pientä tekstiä tavaroiden pakkauksista, otan silmälasit silmiltäni ja näen tekstin oikein hyvin.

Olen kiitollinen sille pohjoisitalialaiselle henkilölle, joka on kehittänyt silmälasit 1290-luvulla. Hänen keksintönsä ansiosta minäkin olen voinut nähdä hyvin. En ole milloinkaan hävennyt silmälasejani toisin kuin vahvasti likinäköinen isotätini, joka ei halunnut käyttää silmälaseja.    

Helena Lindgren
14.3.2023


Takaisin tarinoihin