Sopiva luettavaksi juuri ennen joulua

Kuuntelen radiosta ohjelmaa, jossa ihmiset kertovat levyistä, joista he eivät luovu. Katson televisiosta Elämäni biisi ohjelmaa ja yritän arvata, mikä esitetyistä musiikkikappaleista on kunkin kisailijan valitsema.  Ohjelman lopussa kisailijat paljastavat valintansa ja kertovat perusteet valinnalleen. Ihailen kummankin ohjelman osallistujien kykyä sanallistaa valintansa ja sen perusteena olleen kokemuksensa.

Olen matkustanut paikoissa, joissa erään matkaoppaan mukaan olisi käytävä ennen kuolemaa, olen kiertänyt taidemuseoissa kotimaassa ja ulkomailla, olen katsonut elokuvia, käynyt konserteissa, oopperassa ja teatterissa, lukenut kirjoja, mutta vieläkään minulla ei ole sellaista hurmioitumisen ja heikotuksen kokemusta, että henkeni olisi salpautunut ja sydämeni hakannut. En ole sairastunut Stendhalin syndroomaan eli hurmioon taideteoksen äärellä. Olen kyllä huokaillut taideaarteiden edessä ja potenut tunnepitoista liikutustilaa.

 Olen mennyt erilaisiin kulttuuritilaisuuksiin virkistyäkseni. Korona-aikana mahdollisuudet siihen ovat olleet vähäiset. Kirjojen lukemista koronakaan ei ole estänyt.   

Kirjapäiväkirjaan olen merkinnyt, että olen lukenut joulukuun alussa vuonna 2020 Joel Haahtelan pienoisromaanin Adélen kysymys. Lukutunnelmakohtaan olen laittanut; melkeinpä haltioitunut, hieno lukutunnelma, sopiva luettavaksi juuri ennen joulua. Kirjaston lukupiiriä varten olen lukenut kirjan uudestaan vuoden 2021 helmikuussa. Päiväkirjan kohdassa Lukutunnelma on merkintä; utelias, onko kirja toisella lukukerralla kiehtova, kyllä!

Kirja kertoo keski-ikäisestä miehestä, kielitieteilijästä, joka matkustaa ystävänsä kokemuksen innoittamana Pyreneille luostariin tutkimaan tarinaa Pyhästä Adélesta, naisesta, joka 900 vuotta aikaisemmin selvisi jyrkännepudotuksesta. Adéle teki sen jälkeen ihmeitä ja julistettiin myöhemmin pyhimykseksi. Minäkertoja ottaa luostarissa selkoa itsestään, suhteestaan vaimoonsa, poikaansa, menneisyyteensä. Kirjan teksti on kaunista kieltä.

Lumisade alkoi hetki sitten. Olen kuullut sanottavan, että tähdet ovat enkelten sydämiä, jotka palavat heidän läpikuultavissa ruumiissaan. Mutta pimeys on sammuneita sydämiä, joita on monin verroin enemmän, ja siksi yössä on enemmän pimeyttä kuin valoa. Ja lumisade on sammuneiden sydänten tuhkaa.

 Minäkertoja istuu luostarin kappelissa päivän yhdeksäntenä hetkenä, joka on pyhitetty kiitollisuudelle. Palveluksen jälkeen muutamat luostariveljet jäävät viimeisiin lauluharjoituksiin seuraavan päivän joulukonserttia varten. He esittävät konsertissa Palestrinan ja Josquin des Présin jouluaiheisia motetteja.

Luostarin hiljainen elämä piirtyy eteeni rauhoittavana ja elävänä. Kuulen kun mustapukuiset miehet laulavat koskettavasti Vanhan Valamon luostarin kirkossa. He laulavat kielellä, jota en ymmärrä. On kesä vuonna 2008. Näen neljä miestä laulamassa taitavasti Pyhän Eliaan kirkossa Jaroslavlissa. On heinäkuu vuonna 2016.

On iltapäivä ennen joulua vuonna 2020. Olen saanut kirjan luetuksi. Mieheni laittaa Spotifysta soimaan Palestrinan ja Josquin des Présin musiikkia. Hämärtää, sytytän kynttilän, lumisade alkoi hetki sitten.   


Helena Lindgren

23.10.2021


Takaisin tarinoihin