Syväoro



Pieni tyttö Elli oli viimein päässyt rajan ylin Syväänoroon. Suomalaiset olivat tehneet venäläisten kanssa sopimukseen rajaylityspaikan aukaisemisesta.

Tyttönen Elli oli tullut sukulaisten kanssa Parikkalan kirkolta seitsemän kilometrin matkan Joukion kylään Syväänoroon. Elli oli nyt lapsuusmaisemissa, vaikka oli kahdeksankymmentä vuotta täyttänyt. Hänen setänsä oli asunut tässä talossa, jonka pihassa he nyt ovat. Talo on harmaantunut ja jotenkin luhistunut. Syyskuussa vuonna 1944 se oli ollut vähän keskeneräinen. Elli katseli rappuja. Ne olivat samat hirsipölkyt joilta Maria-mummo putosi ja mursi kätensä.

Muuta Elli ei muista tästä talosta. Junarata on ihan pienen töyryn yläpuolella. Siinä oli vasikka jäänyt junan alle. Rataa myöten käveltiin. Joinakin vuosina kuljetettiin kerma-astioita sitä kautta noin kilometrin tai kahden päähän suvun toiselle tilalle Mökinmäelle. Elli halusi lähteä kulkemaan tämä matkan. Henrik hänen vanhin lapsenlapsensa lähti mukaan. Poika  on hyvä suunnistuksessa ja kartanluvussa. He lähtivät kulkemaan. Toiset matkalaisista menivät autolla.

Matka sujui hyvin, vaikka pitikin siirtyä sivuun junan tullessa. Elli muisti kulkeneensa äitinsä samalla tavalla radalla yli setsemänkymmentäviisivuotta aikaisemmin. Silloin oli askel lyhyt pienille jaloille ja vähän pelottava. Nyt askel oli pitempi, mutta vähän kömpelömpi. Hän kuitenkin nautti kulkemisesta ja siitä lapsenlapsensa seurasta, että oli saanut pojan innostumaan kävelystä.
Elli ei tiennyt tarkalleen milloin heidän pitää poistua radalta, mutta olihan heillä kartta.
Siitä riihen nurkalta he tulivat tielle. Se oli vain melkein näkymätön polku. Riihestä ei ollut tallella kuin muutamia hirsiä.

Talo häämötti jo ja muu seurue oli pihassa. Kenellekään toisilla ei ollut paikkaan muistikuvia tai kiinnekohtia. Elli oli tämän suvun vanhin. Niin Inkeri-serkku sanoi isänsä hautajaisissa.
Ei tässäkään talossa ollut sillä hetkellä asukkaita. Elli muisti huonejärjestyksen , ei juuri muuta.
Pihalla oli suuri kivi, jolla pieni tyttö ratsasti. Suuri kuusikin oli vielä tallella. Sen juurella asusti kana ja kukko. Eräänä aamuna tytölle kerrottiin kanan hävinneen. Arveltiin kanahaukan vieneen. Kukolla oli kova hätä.

Navetassakin käytiin. Siellä oli luhistuneita lehmien parsia, mutta juomakupit olivat vielä paikoillaan. Ei ollut suurta härkää, jolla oli rengas nenässään. Sitä ärsytti Ellin punainen takki ja se alkoi kuopia jalallaan möyryten silloin kymmeniä vuosia sitten.

Vähitellen lähdettiin Kurkijoelle Sorjon kylää kohti. Henrik ja Elli lähtivät  nytkin kävellen. Elli halusi nähdä oliko matkan varrella vielä Matikaisen ja Forsman talot. Eihän niitä ollut, mutta hyvää oli kulkea se matka Sorjon asemalle. Pienet  olivat muistot Ellille Syväorosta Sorjoon, mutta tärkeät. Ei hän ollut vielä elämästä kylliksi saanut vielä. Tätä teemaa pohdimme matkakaverini kanssa viime matkalla Äkäslompolassa. Elli oli elämänhaluinen kahden evakkomatkan tehneenä ja monessa kulkeneena. Entäs jos syntymäkoti ei olisi jäänyt rajan taakse, asuisiko Elli kansanvälisessä suomalaisessa Viipurissa. Kuka asuisi Syvässäorossa Kopraojan tilalla.

Näin aprikoidessa tultiin Sorjon asemalle. Ei Elli  muistanut enempää Syväoron Kopraojalta. Oli hyvä nähdä nämä paikat.

Maija Silmärinen
23.10.2018 

Takaisin