Takauma ja muisto

Mirkku istuu olohuoneen sohvalla. Pihalta ja kadulta vilkkuvat siniset valot pyyhkivät seiniä vastakkaisista suunnista. Huoltomies on hänet siihen sohvalle tuonut, kainaloista kannatellut. Toinen kenkä on jalassa, toinen kumollaan eteisen matolla. Silmät alkavat räpsyä valokiilojen tahtiin.

Hän istuu sohvalla, kuulee ensihoitajien ja poliisien liikkeitä ympärillään, matalaa päättäväistä puhetta, työpukujen kankaiden kahinaa, huoltomiehen työkalulaukun kolahduksia, ensiapulaukkujen rapinaa. Hän näkee vessan verisen lattian ja sikiöasentoisen Sepon, vaikka ne ovat kuolleessa kulmassa, juuri niin, kuolleessa kulmassa. Hän näkee ne silloinkin, kun silmät ovat kiinni. Erityisesti silloin. Hän kuulee Sepon urinaa. Mutta hän ei jaksa reagoida, hän ei jaksa puhua, ei nousta seisomaan, ei organisoida.

Hän ei tunne itseään Mirkuksi. Hän tajuaa istuvansakin eri tavalla kuin koskaan ennen, kuin äiti sinä aamuna, kun isä kuoli sydänkohtaukseen, kädet hameen helmassa löyhästi toistensa ympärillä. Sinisen valon välähdyksissä. Tahdottomana ja osaamattomana. Vailla omaa tahtoa, vailla voimia, vailla ymmärrystä. Hän näkee itsensä äitinään, miehensä menettäneenä.

Mutta Mirkku on yksin. Vierellä ei ole kaksitoistavuotiasta toimentyttöä, isin tyttöä, Mirkkua, joka oli oppinut isältä asioiden suunnittelemisen ja järjestelemisen. Sitä nuorta Mirkkua, joka tuolloin otti ohjat, joka keräsi pienemmät sisarukset luokseen, katsoi vaatteet päälle, leipäpalat käteen ja saattoi naapurin tädin hoivaan. Joka soitti äidin sisarille ja pyysi tulemaan. Ja keitti vielä kahvit tulijoille.

Mutta leski hän ei ole. Ei ainakaan vielä. Seppo viedään sairaalan, pää yhtenä mössönä. Seppo operoidaan, ne sanoivat. Isä oli ollut seesteisen näköinen kuolleenakin. Olisi ollut tyytyväinen Mirkun toimintaan silloin. Tehokkaaseen, hätäilemättömän järkevään toimintaan. Mitä isä sanoisi nyt, kun Mirkku on muuttunut äidiksi eikä uutta isin tyttöä ole.

Yksi poliiseista komentaa siniset valot pois, sytyttää olohuoneen jalkalampun ja tulee Mirkun viereen sohvalle. Puhuu, mutta Mirkku ei käsitä, jää vain tuijottamaan pöydän jalan vieressä olevaa tyhjää jallupulloa ja pöydän pinnalle jääneitä pyöreitä pullon pohjan jälkiä. Seppo ei ole ollut tänään töissä. Miksi kotona. Minuako se niin vihaa. Miksei se mennyt jonnekin muualle. Miksi se on itsensä vessaan lukinnut. Onko se jättänyt lääkkeensä ottamatta.  

Poliisi koskettaa Mirkkua kädestä. Olisiko joku, jolle voitaisiin soittaa. Joku, joka tulisi tänne. Ritva, Mirkun luottohenkilö. Vai halusiko Mirkku jonnekin muualle. Sairaalaan. Kuulemaan tilanne. Toinen poliisi tuo vettä. On hakenut sitä keittiöstä. Vieläkö se oli aamuriidan jäljiltä muruinen ja sotkuinen. Näkikö poliisi sen kuorensa halkaisseen ja sisuksensa lattian ja kaapin nurkkaukseen purkaneen leivänpaahtimenkin.

Mirkku antaa poliisin pukea ylleen takin ja kaulahuivin, hatun ja hanskat. Etsiä käsilaukun. Kysellä avaimet, puhelimen, sopivat kengät, rahapussin.  Hän pääsee poliisikyydillä sairaalaan. Ritva tulisi kohta perästä. Seppo kuitenkin ajatteli minua. Lukitsi oven, että en yksinäni sitä verisenä löytäisi.


Sirpa Suntioinen
21.3.2023


Takaisin tarinoihin