Terapia tehoaa



Rätisevä kaiutin kuulutti odotusaulassa Kaarlo Haamulaa huoneeseen 112. Kaarlo käveli käytävään ja astui sisälle. Lääkäri oli punakka ja touhukas mies, pukeutunut tummansiniseen pukuun, eikä valkotakkiin, niin kuin Kaarlo oli odottanut. Hän ohjasi potilaan istumaan pienen sivupöydän ääreen ja istui itse pöydän toiselle puolelle. Tohtori touhusi koko ajan jotakin, näpelöi papereitaan ja puhelintaan ja selosti niitä syitä, jotka tuovat ihmisiä psykiatrin vastaanotolle, yleisimpinä nykyään masennus ja uupumus. Lopulta hän sai kysyttyä, miksi Kaarlo oli varannut vastaanottoajan.

-Minulla on jännitysongelmia, Kaarlo aloitti ja kuivasi hikoilevia kämmeniään housuihinsa. -En uskalla osallistua keskusteluihin työpaikalla enkä aina esimerkiksi sukujuhlissakaan...

Psykiatri keskeytti Kaarlon ja alkoi selostaa, miten yleisiä ja vaarattomia jännitysoireet ovat. Kaarlo yritti kertoa muista ongelmistaan, alakuloisuudesta, unettomuudesta ja huonosta itsetunnosta, mutta psykiatri oli päässyt hyvään vauhtiin eikä antanut potilaan häiritä selostustaan. Hän laskeskeli, kuinka monta tuhatta potilasta on jo uransa aikana parantanut samanlaisista oireista.

-Minä kuulun sekä leijoniin että rotareihin ja pidän niissä esitelmiä työstäni. Yhdistysveljet kunnioittavat kovasti ammattitaitoani ja useampikin heistä on käynyt täällä hakemassa apua. Samoin purjehdusseuralaiset. Ei uskoisi että heilläkin, elämässään niin hyvin menestyneillä miehillä, on sellaisia ongelmia. Minulla riittää potilaita. Valitettavasti en paljon ehdi osallistua kodinhoidollisiin asioihin. Eikä vaimonikaan yksin jaksa hoitaa sellaista kotia. 500 neliömetriä kolmessa kerroksessa kaupunkisaaristossa. Ja hehtaarin rantatontti. Pakko on ollut palkata apulaisia, siivooja ja puutarhuri.

Puhetta ryöppysi virtanaan kuin kuravettä kevätpurossa. Punotus tohtorin kasvoilla syveni ja puhetta säestävien käsien kaaret ilmassa laajenivat. Vähitellen suupieliin alkoi kertyä sylkeä. Lopulta psykiatri huokasi syvään ja näytti painuvan kasaan tuolillaan.

-Kieltämättä tämä on hyvin raskasta työtä, hän jatkoi alakuloisella äänellä. -Oikeastaan minä olen aivan poikki. Minulla ei ole elämässäni enää mitään muuta kuin tämä työ. Enkä minä enää näe untakaan muusta kuin potilaista. Jos tämä jatkuu tällaisena vielä jonkin aikaa, en tiedä mitä minä teen, mitä minulle tapahtuu. Elämä on nykyään niin ilotonta. Minulla ei ole mitään, mistä nauttisin. Olen jo ruvennut määräämään itselleni lääkkeitä masennukseen, ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen. Aamuisin olen niin pökkyrässä, että on vaikea päästä liikkeelle.

Psykiatri otti pöydältä annostelulaatikosta nenäliinan ja kuivasi silmiään. Kyynelkarpalot valuivat vuolaasti pitkin hänen pulleita poskiaan. Ja pian tarvittiin seuraava nenäliina.

-Minusta tuntuu, että on kuin jonkinlaista johdatusta, kun te tulitte minun vastaanotolleni. Te olette niin hyvä keskustelija. Harvoin tapaa noin ymmärtäväistä ihmistä. Minulle tekee hyvää purkaa sydäntäni jollekin. On niin paljon sellaista, minkä joutuu kätkemään sisälleen ja kuorruttamaan siloisella, makealla ulkokuorella. Niin kuin yllätysmuna! Kaikki on kaunista päälle päin. Ja sehän on tietysti hyvä asia. Mutta mitä on sisällä? Onko siellä jokin odotettu ja yllättävä, ihana tavara, lelu - tai sormus, niin kuin ennen vanhaan? Vai onko silkkoa sisällä!

Psykiatri vilkaisi kelloaan.

-Valitettavasti vastaanottoaika loppui juuri. Minä olen oikein tyytyväinen, että sain sanottua tuon kaiken ja purettua ahdistustani. Minun on nyt kiinnitettävä enemmän huomiota jaksamiseeni. Pakko vähentää työmäärää ja aloittaa vaikka uudelleen lenkkeilyharrastus. Suurkiitos teille. Tässä on 120 euroa. Se on minun normaali taksani. Ottakaa se. Te olette sen ansainnut.

Antero Heikkinen  
23.4.2019

Takaisin