Tervasta leipää

Kaappo Matinpoika pyöritti käsissään mäntypölkkyä ja arvioi, montako tynnyrilautaa siitä pystyisi lohkomaan. Hän kohotti kirveensä ja antoi sen upota puuhun. Kaapolla oli paljon tehtävää, sillä ensi kesänä poltettaisiin tervahauta ja sitä ennen pitäisi tehdä kymmeniä tynnyreitä. Tynnyrin molempiin päihin kiristettävät vanteet hän oli jo tehnyt valmiiksi kuusen ja katajan näreistä. Kun tynnyrit olisivat valmiita, pitäisi kutsua paikalle ”kruunari”, jonka virkaa Alahärmässä toimitti nimismies. Hän tarkastaisi tynnyrien oikeellisuuden ja löisi kruunun leiman tynnyrien kylkeen. Kaappo kuvitteli jo mielessään, miten hän käyttäisi tervasta saadut rahat parhaiten: ehkä uusi hevonen vanhaksi käyneen Pekun tilalle tai naisväelle heidän hartaasti toivomansa uudet kangaspuut…

Kaappo muisteli mielessään isoisän kertomuksia siitä, että vielä sata vuotta sitten 1600-luvulla oli Alahärmän uudistiloilla suuret metsäalueet. Ne olivat kuin yhteismetsiä, joista haettiin tarvepuita rakentamiseen, työvälineisiin ja polttoaineeksi. Pienpuun kaataminen sujui yleensä sopuisasti. Tilanne muuttui, kun yhteismetsiin alettiin raivata niittymaita karjaa varten ja alkoi tervanpoltto, johon tarvittiin runsaasti mäntypuita. Silloin alkoi isäntien välillä olla kärhämöitä puiden kaatamisesta. Knuuttilan isäntäkin vei isoisän käräjille liiasta puiden kaatamisesta.

Tervapuiden hankkiminen ja hoitaminen oli aikaa viepää puuhaa. Sen vuoksi talon isäntien ja renkien aika meni tervatöihin niin tyystin, että naisihmiset saivat karjan lisäksi hoitaa pellotkin. Mutta tervasta saatu raha oli niin elintärkeää taloille, etteivät naisetkaan pahemmin valittaneet.

Kaappo katseli tekemäänsä valkeaa tynnyrilautaa tyytyväisenä ja mietti, että kohta se kaartuisi kauniiksi tynnyriksi ja saisi sisälleen 125 litraa tervaa. Kaksisataa männynrunkoa sitä tarvittiin yhden tervatynnyrin täyttämiseksi. Ilmankos metsät alkoivat harveta ja puusavotassa miehiltä kului lähes koko talvi. Mänty kuorittiin ensimmäisenä kesänä tietylle korkeudelle asti ja seuraavina kesinä vielä kaksi kertaa ylöspäin. Sen jälkeen rungot kaadettiin ja pilkottiin tervahautaan sopiviksi.

Ensi kesänä olisi jo valmiina mäntypuita yhteen hautaan, joka oli kolme syltä leveä ja sylen korkuinen. Hautapuut peitettäisiin sitten mullalla, turpeella ja sammalilla. Puiden latominen tehtiin talkoilla, kökällä, ja kun hautamestari sitten sytytti tervahaudan alhaalta käsin, alkoi ilonpito. Nuoriso pyöri päällimmäisenä kaikkialla tanssien vinhasti piirissä. Haudan polttaminen kestäisi monta päivää ja kun tervahauta hitaasti paloi, valutettiin tervaa haudan alapuolelta tynnyreihin.

Kaappo toivoi, että männyt olisivat niin hyviä tervaksia, että haudasta saataisiin ensi kesänä paras saalis, jopa 300 tynnyriä tervaa. Olisi se sitten lystiä, kun lähdettäisiin hevosletkassa viemään tervaa Alahärmästä Uuteenkaarlepyyhyn. Joskus oli ollut jopa 50 – 80 hevosen jonoja, koska yksi hevonen jaksoi vetää vain kolme tynnyriä, yksi tynnyri kun painoi 150 kiloa. Olivathan nämä tervanvientimatkat sellaisia ”miästen reisuja”, koska perillä miehet pääsivät ostelemaan viinoja itselleen. Paluumatkasta tulisi meluista ja äänekäs! Mutta hauskaa olisi ja olisihan se irtiottoa arjesta. Kesällä Lapuanjoen yläjuoksulta kuljetettiin tervaa myös jokea pitkin alas Uuteenkaarlepyyhyn, mutta se oli riskialtista, koska Lapuanjoessa oli paljon koskia.  

Kaappo muisti, että lautamies Matti Holma oli sanonut, että kaupungissa tukkuostajat ostivat rajattomasti tervaa, koska Euroopan suuret merivaltiot kuten Hollanti ja Englanti ostivat sitä puulaivojensa tiivistämiseen. Rahan tulolle ei siis näkynyt loppua, päinvastoin, kaikkialla kylällä näki kuinka tervanvalmistus vain lisääntyi ja metsiä hakattiin jatkuvasti. Vanhoja tervahaudan paikkoja oli nyt jo kylällä runsaasi. Tervarahoilla muutkin isännät Kaapon tapaan maksoivat verojaan ja vaurastuivat. Tervanpoltto tarjosi työtä koko ajan kasvavalle väelle ja alahärmäläiset talot palkkasivat jatkuvasti lisää renkejä ja piikoja avukseen.

Kaappo ei onneksi nähnyt niin kauas tulevaisuuteen, että tervanpolton kulta-aika Suomessa päättyisi 1800-luvun puolivälissä. Purjelaivat väistyisivät höyrylaivojen tieltä ja tervan kysyntä laantuisi, joka suurimmillaan oli ollut 80 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta. Sen jälkeen pohjalaiset lähtisivät sankoin joukoin siirtolaisiksi ensin Ruotsiin, sitten Amerikkaan.

Kaappo havahtui mietteistään ja nousi hakkuupölkyltä ylös. Hän kiristi katajavanteilla kaareviksi höylätyt ja päistään kapenevat kimpilaudat tiiviisti toisiaan vasten ja astahti taaksepäin ihailemaan kättensä työtä. Kyllä nämä tynnyrit varmaan täyttäisivät vaaditut mitat ja saisivat leiman kylkeensä. Tervarahojen ansiosta Mattilan talo selviytyisi taas veroistaan ja väellä riittäisi ensi talvena leipää ja särvintä.


Marketta Isotalo
6.3.2023


Takaisin tarinoihin