Tiedolla vaikuttaminen

Teknologian kehittyminen tekee ihmisille mahdolliseksi levittää ja saada käsiinsä yhä enemmän tietoa. Siksi medialukutaito on tärkeä. On kyettävä erottamaan faktat misinformaatiosta ja hybridivaikuttamisen yrityksistä. Ihmisillä on luonnostaan taipumus uskoa asioihin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme. Painotamme ja tulkitsemme uutta tietoa niin, että se vahvistaa aikaisempia näkemyksiämme. Voimme tulkita valeuutiseksi jutun, joka ei vastaa omaa käsitystämme asioista. Valeuutinen on kuitenkin uutinen, joka on sepitetty siinä tarkoituksessa, että sen sisältö tähtää johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Tarjolla olevien sisältöjen kriittinen arviointi vaatii meiltä omien ennakkoluulojen tunnistamisen lisäksi jatkuvaa uuden oppimista ja kehittymistä.

Vuorovaikutus eri yksilöiden ja ryhmien välillä on nyky teknologian avulla mahdollista myös virtuaalisessa ympäristössä, mutta ajattelen että kasvokkain kohtaamisen merkitys korostuu kuitenkin tulevaisuudessa. Sosiaaliset suhteet tulevat entistä tärkeämmiksi myös hyvinvointimme vuoksi. Merkityksellisyyden kokemukset ja mahdollisuus toimia yhteiseksi hyväksi voimistuvat. Käsitys omista mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin lisää kansalaisvaikuttamista.

Kärjistynyt keskustelu, vihapuhe ja maalittaminen ovat yleisiä vaikuttamiskeinoja joissakin yhteisöissä ja valtioissa. Ihmisten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla levittämällä vallassaolevan tahon hyväksymää tulkintaa uutisista ja maailmantilanteesta. Erilaisia mielipiteitä ei hyväksytä ja niiden esittäjät tuomitaan vihollisina. Suomessa vihapuhe on rikos, josta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Jos se kohdistuu yhteen ihmiseen, se on kunnianloukkaus tai laiton uhkaus. Jos kohteena on ihmisryhmä, rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Nykyisin käytetään myös termiä totuuden jälkeinen tiedonvälitys. Siinä polittisen puheen ei tarvitse edes vaikuttaa totuudenmukaiselta. Objektiiviset faktat vaikuttavat siinä vähemmän kuin tunteisiin ja vakaumukseen vetoaminen. Demokratioissa kuitenkin vastuullinen tiedonvälitys lisää luottamusta yhteiskunnan institutioiden tarjoamaan laadukkaaseen tietoon. Myös yksilöiden hyvinvointi kasvaa, kun pyrimme käymään rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua tosiasioiden pohjalta.


Sisko Rutanen
8.4.2023


Takaisin tarinoihin