Vapun aikaa

                               
Lapsena vappu oli ilon päivä. Sisarusten kanssa askartelimme viuhkoja ja juoksimme kylän lasten mukana kintut märkinä ja letit suorina pitkin pihoja ja sulaneita kurateitä. Kaikki oli hauskaa ja huoletonta.

Työvuosina oli useasti vappumyyjäiset seurakunnissa, missä olin töissä. Erikoisesti tulee mieleeni Alppilan seurakunta, jossa oli suuri, kaikkia työaloja koskeva myyjäistapahtuma. Diakoniatyö sai aina hyvän myyntipaikan ala-aulan oikealta sivulta, jonne raahattiin pöytiä pitkäksi riviksi. Pöydät lastattiin karjalanpiirakoilla ja pullapitkoilla, pikkuleivillä, kakuilla ja saattoipa joku tuoda kotona leivottuja leipiäkin. Pari edellistä päivää olin leiponut diakoniapiiriläisten kanssa näitä aamuvarhaisesta saakka. Alppilan alueella asui paljon karjalansiirtolaisia.  Monesti ihmettelin heidän taitoaan tehdä piirakoita. Kuoret kaulittiin ensin ohkaisiksi, sitten riisipuuroa paljon, rypytys ja piirakat lensivät uunipellille tiheään tahtiin. Heidän karjalanmurteensa oli ihanaa kuunneltavaa. 

Minun tehtäväksi jäi aina pullan leipominen, sillä olinhan kotona kouluikäisestä lähtien tehnyt kahden litran pullataikinasta kolmilettisiä pitkoja ja  bostonkakkuja. Ylpeänä vielä tänäänkin muistan, kun eräs myyjäisissä kävijä tuli ostamaan minun tekemää pullaa. Paperilappusessa luki: ”Liisa Harjun pullaa”. Olihan siellä myytävänä diakoniapiirissä talven aikana kudottuja villasukkia, lapasia ja pipoja. Löytyihän pöydiltä myös merkattuja liinoja, tyynynliinoja ja esiliinoja ja paljon muuta käsityötä.

Diakoniatyö sai myös myyntipaikan yläaulasta kanslian edestä. Siellä oli kirpputori. Siihen aikaan ne eivät olleet niin yleisiä kuin nykyään. Kauppa kävi ja pahvilaatikoita pengottiin. Puvut, puserot ja housut olivat sievässä järjestyksessä tangoilla. Pöydillä oli kaikenlaista pientä tavaraa ja vaatetta. Itse jätin nahkahansikkaani pöydälle, kun menin laatikoille. Takaisin tultuani, käsineeni oli myyty. 

Panin myyntiin omia pieneksi jääneitä vaatteita. Seuraavana päivänä tuli Auli, työtoverini piipahtamaan luonani ja näytti kirpparilta ostamaansa mekkoa. Eikö tämä olekin hänelle sopiva, kysyi. Se oli minun mekko, mutta en paljastanut sitä. ”Täältä tämä vähän remsottaa, mutta korjaan sen,” Auli jutteli. ”Joo, sopiva on,” vastasin.
Ne vappumyyjäiset oli mukava tapahtuma.

Toisilla pöydillä oli lähetys-, nuoriso-, lapsi-, naistyö ja varmasti oli muitakin kohteita, joihin kerättiin rahaa ja jaettiin informaatiota.

Eläkevuosina täällä Kuopiossa olen hyvin usein ollut vappuseuroissa. Niin olin tänäkin vuonna. Vappuseuroissa Rytkyllä on aina iloinen ja vapautunut  tunnelma, aivan kuin ihmiset olisivat heränneet pimeästä talvesta ja kylmistä öistä valoon ja lämpöön. He tervehtivät toisiaan lämpimästi ja kiinnostuneesti. Kysellään, miten talvi on mennyt ja miten jaksetaan. Innostuneen juttelun jälkeen siirrytään salin puolelle. Siellä veisataan kuuluvalla äänellä ja kuunnellaan pappien puheita.

Kevät on aikaa, jolloin luonto muuttuu. Näemme koivut, jotka ovat hiirenkorvalla, kuulemme koskien pauhun, sillä sulanut vesi on valloillaan päästessään talven kahleista. Sinivuokkomättäitä pilkottaa siellä ja täällä. Mahlaa yritetään saada koivun rungoista. Se on terveellistä, vaikka ei maistu juuri millekään.

Ihminenkin saa uuden voiman tästä vuodenajasta. Vaikka joka vuosi odotamme kevättä ja kesää hartaasti, sillä on kova hinta. Olemme jälleen vuoden vanhempia.
Niinhän se on, annamme vähitellen jälkipolville tilaa.

Minun perheeseen on syntynyt vapun aikoihin vanttera poikavauva. Hänen kasvuaan voin seurata siunaten rauhallisesti ja iloisin mielin.


Liisa Voutilainen
4.5.-19  

Takaisin