Vastomista

Isä istui mökkisaunan rappusilla. Vierellä oli iso kasa tuoreita vastaksia. Juhannus oli tulossa ja juhannusvieraita myös. Piti tehdä pulleat uudet vastat juhannussaunaan. Kesä oli myöhässä. Vielä kesäkuun 8. päivä satoi lunta niin paljon, että pensaista ja puista katkeili oksia. Mutta nyt sää oli jo kesäinen. Isä oli katkonut vastakset mökin ympärillä olevasta isosta koivumetsästä. Hän otti oksia kaikenlaisista koivuista, vaikka sanottiin, että rauduskoivuista saisi kestävämpiä vastoja. Hyvin ne kestivät ropsutella ja tuoksuivat ihanilta yhtäkaikki.

Nyt isä alkoi kokenein ottein valita koivunoksia. Hän asetteli ne tasaiseksi kimpuksi ja vuoli tyviosan oksattomaksi ja tasaisen pituiseksi.  Kimppu pysyi napakasti hänen nyrkissään, kunnes se oli sidottu niin tiukaksi, ettei se hajoaisi hurjimmankaan kylpijän hypytyksessä. Ukki, siis isän isä oli opettanut, miten tehdään kestävä ja letkeä vitsas, jolla vasta sidotaan tiukasti. Se oli kuitenkin isotöisempi homma, eikä se ihan aloittelijalta tahdo heti onnistua. Paras vitsas tulee pienestä koivun vesasta tai nuoresta oksasta.  Sitä pyöritetään niin kauan, että säikeet ovat irti toisistaan ja pehmyt vitsas on helppo kiertää vastan tyven ympäri. Joskus isä näytti tuon homman. Hän teki vitsaksen, työnsi sen vastan tyven läpi ja kiersi sitten monta kertaa koko tyven ympäri, kiristi ja solmi ja piilotti hännän.  Hän teki sen niin sukkelasti, että ei meinanneet silmät pysyä perässä. Hän näytti tuon homman ihan hifistelläkseen taidoillaan tai sitten ihan siirtääkseen kansanperinnettä lapsilleen ja lapsenlapsille.

Yleensä isä käytti vastojen sitomiseen helpompaa ja nopeampaa konstia. Hän oli leikannut vanhasta polkupyörän sisäkumista napakoita, punaisia lenkkejä ja sitoi vastat niillä. Se oli kestävä ja kierrätettävä niksi.  

Pikkuisille lapsenlapsille isä teki aina ihan pikkiriikkiset vastat. Oli somaa katsella, kun pikkuinen villiskontti istui ukin vieressä ja odotteli oman vastansa valmistumista.

Vastoja tehtiin pitkin kesää, sitä mukaa, kun tarvittiin. Loppupuolella kesää isä alkoi tehdä vastoja myös talven varalle. Hän kuivatti vastat mökin aitan orressa. Syksyllä ja talvella vastat piti sitten hautoa kuumassa vedessä siinä saunan lämpenemistä odotellessa. Kun sitten käytti hautomisvettä löylyvetenä, oli kaupunkisaunassakin hyvät tuoksut. Erityisen hyvät tuoksut sai katajavastoista. Äiti oli löytänyt vinkin jostain naistenlehdestä ja tietysti himokylpijät halusivat niitä kokeilla. Kataja vaatii kyllä hartaan hautomisen ja on senkin jälkeen vielä lähempänä vitsaa kuin vihtaa.

Sen lisäksi, että isäni oli innokas saunoja, hän oli myös yrittäjä, sydänjuuriaan myöten kauppamies. Kun opiskelin Turussa, huomasin Turun Sanomissa ilmoituksen, jossa yleinen sauna halusi ostaa vastoja. Kerroin tuosta ilmoituksesta isälleni ja naurettiin herakasti päälle. Vielä herakammin nauroin, kun vanhempani tulivat seuraavan kerran vierailemaan luonani Turussa. Heillä oli takakontti täynnä saunavastoja menossa tuohon yleiseen saunaan. Sieltä sai ihan mukavat bensarahat ja jäikin vielä. Loput vastarahat kulutettiin ravintola Brahen kellarissa herkutellen porsaanleikkeillä. Tulee mieleen oman isoäitini sanonta, että sen suu napsaa, jonka jalka kapsaa.


Riitta Kärkkäinen                

5.3.2022


Takaisin tarinoihin