Venäläiset ovat tulleet!

Ensi kohtaaminen. Olen neljäs- tai viidesluokkalainen Varkauden Yhteislyseossa 1960-luvun puolivälissä. Olemme kotitalousopettaja Anja Nurmen kanssa istuutuneet ruokapöytään kotitaloustunnin päätteeksi. Tarjoiluvati kiertää ja jokainen saa ottaa kaikkea sillä olevaa. Nämä kurkut ovat venäläisiä suolakurkkuja, joita myydään Stjernan sekatavarakaupassa Ahlströminkadulla, sanoo opettaja. Otan lautaselleni kaksi pitkittäin leikattua suolakurkkuviipaletta. Suussa tuntuu suolakurkun kirpeä, suolainen maku, huomaan kurkun tiiviin rakenteen, nypykkäisen pinnan ja kauniin värin. Ihan jotain muuta kuin äidin säilömät haaleanvihreät suolakurkut. Jään ensi maistamalta koukkuun.

Olen opiskelemassa Helsingissä 1970-luvun alussa. Lokakuisena aamuna luen Helsingin Sanomista ruokakaupan mainoksen. ”Venäläiset tulevat, ne mainiot, aidot, kirpeät, venäläiset suolakurkut. Tänään palvelumyynnistä.” Päätän, että luennon jälkeen käyn ostamassa muutaman kurkun. Niin olen syksyisin tähän aikaan tehnyt. Kaupassa kurkut ovat tammitynnyrissä, josta myyjä antaa minulle pyytämäni määrän kurkkuja. Kämpälläni en malta edes riisua päältäni suolakurkunvihreää Lodentakkia vaan ryntään keittonurkkaukseen. Otan kaapista viipaleen Oululaisen jälkiuunileipää, sipaisen sen päälle voita ja kaivan paketista suolakurkun. Leikkaan siitä pitkittäiset viipaleet voileivälle. Ja nautin.

Makunautinto täydentyy. Töölössä asuva ystäväni tietää hyvän venäläisen ravintolan, Timo T Kaukosen omistaman ravintola Troikan Caloniuksenkadulla. Opintolainaa on jäljellä sen verran, että on varaa mennä pienellä ystäväjoukolla Troikkaan. Listalta valitsemme zakuskaksi eli alkupalaksi venäläisiä kurkkuja, hunajaa ja smetanaa sekä ruskeaa leipää. Suolaisen ja makean yhdistelmä. Uusi tuttavuus. Harashoo! Balalaikka soi ja Victor Klimenko laulaa Stenka Rasinia taustalla.

Kuopiolaiset ystävämme kutsuvat mieheni ja minut kotiinsa laskiaisen aikoihin bliniaterialle. Makuhermot herätetään Myrttisen venäläisillä kurkuilla, smetanalla ja hunajalla. Isäntä paistaa herkullisia blinejä, joita hän tuo kuumina pöytään. Blinille laitetaan muikun- ja siianmätiä, sipulia ja smetanaa. Nautimme niitä yhdessä. Kippis ystävyydelle!

Arki kotona. Jääkaapissamme on lähes aina lasipurkki venäläisiä kurkkuja, maitohappokäymisellä valmistettua, valkosipulilla ja piparjuurella maustettua herkkua. Mitä olisivat stroganoff-kastike tai gruusialainen kaalilaatikko ilman venäläisiä kurkkuja?

Kuopion torilla 1990-luvun alkupuolella huomaan miehiä ruskeissa takeissaan ja muhkeissa karvalakeissaan. He polttavat tupakkaa, jossa on vahva tuoksu. He polttavat mahorkkaa. Mukana on naisia, joilla on punertaviksi värjätyt hiukset ja he tuoksuvat makealle. He käyttävät Punainen Moskova -nimistä hajuvettä. Nuoret miehet syövät torilla banaaneja. Venäläiset ovat tulleet!


Helena Lindgren
5.11.2021

 

 Takaisin tarinoihin