Voihan pottumaito!

                                                   

Keittiöstä kuului tasainen piirakkapulikan kopsahtelu vanerista leivonta-alustaa vasten. Äiti siellä ajeli karjalanpiirakan kuoria varmoin ottein. Mihin aikaan hän lieneekään noussut ylös. Unenpöpperöisin silmin astelin keittiöön.

Hiljalleen heräilin ja koetin mennä avuksi. Minusta taisi olla kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuoritaikina tarttui alustaan, rikkoutui ja olin pulassa. Rypytyksen yrityskin opettelutti kovasti. Parhaiten onnistui valmiiden piirakoiden voitelu.

Voi miten hyviä ne olivatkaan, uunituoreet, lämpimät karjalanpiirakat. Velipoika kömpi omasta kolostaan eikä piirakoiden syönnille meinannut tulla rajaa. Äidin karjalanpiirakat muistetaan edelleen maailman parhaina.

Äidillä ja mummolla oli tapana yllättää perhe milloin milläkin karjalaisilla piirakoilla. On syöty sultsinoita, pyörösiä, kokkosia, hapainpiiraita, joskus myös tsupukoita, erilaisia kalakukkoja, patakukkoja jne. Kaikkien tekeminen kävi heiltä käden käänteessä, ohjeita ei tarvinnut katsoa. Ohje oli päässä ja taito hyppysissä.

Äiti oli saanut opastusta myös omalta mummoltaan. Kun ajelu tai rypytys eivät meinanneet onnistua, hänen mummonsa kopsautti pulikalla päähän ja ojensi yrittämään uudestaan.

Kasvoin niin monenlaisten piirakoiden keskellä, että ne tuntuivat jokapäiväiseltä arkiruoalta. Sitä ne eivät todellakaan olleet ympärillämme asuneille ihmisille. Heille ne olivat aina mitä suurinta herkkua arjen keskellä.

Koulussa opettajamme antoi kirjoitettavaksi aineen ”Lempiruokani”. Miten ihmeessä kirjoitinkaan ylistyksen pottumaidolle! Sitä syötiin silloin tällöin ja minusta se maistui niin ihmeellisen hyvältä. Aineksina perunat ja maito. Liekö äiti vielä laittanut nokareen voita mausteeksi. Sen keralla oli usein leivän päälle savupallasta.

Ylistykseni pottumaidolle oli uskomaton. Miten sainkaan sellaisen tarinan aikaan perunasta ja maidosta. Tulin innokkaana aineen kanssa kotiin. Muistan äidin ihmettelyn, ”onhan me muutakin syöty, kuin perunaa ja maitoa”.

Hän oli aina huolehtinut, että perheellä ja suvulla oli monipuolista ruokaa. Hänen valmistamansa ruoka oli aina hyvää ja maukasta ja kaikki karjalaiset perinneruoat tulivat tutuiksi. Ruoassa ei karjalainen emäntä säästellyt, vatsojen piti tulla täyteen. Keittiö ja ruoanlaitto olivat äidin tonttia ja sen hän hoiti upeasti. Ja sitten tytär kirjoittaa pottumaidosta…

Nyt osaan kuvitella, että tuota perunan&maidon ylistystä äiti on hiukan hämmentyneenä lukenut.  Mutta enpä ole sukuni ainoa, joka on äitinsä lempiruoka-aineella yllättänyt. Sukulaiseni äiti on myös ollut todellinen maukkaan ruoan valmistaja. Ja hänen tyttärensä oli kirjoittanut kouluaineensa innokkaasti purkkihernekeitosta.


Voi meitä pottumaidon ja purkkihernekeiton ylistäjiä! Siinäpä kiitokset hellan ääressä häärineille äideille. A voi voi…



Tuula Iljin
syksy-24


 Takaisin tarinoihin